Alegerile anticipate ar putea avea loc pe data de 4 iulie, spun vicepreședinți ai Parlamentului

28 Apr. 2021, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2021, 07:51 // Actual //  MD Bani

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, spune că 4 iulie este data cea mai proximă de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit lui, scrutinul trebuie organizat cât mai curând posibil pentru a nu rata deblocarea banilor din exterior, situație examinată de către instituțiile financiare externe în luna septembrie. De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, se arată sceptic în privința învestirii unui Guvern într-un timp atât de scurt și spune că anul 2021 este unul pierdut din punct de vedere financiar, notează IPN.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, dacă instituirea stării de urgență va fi declarată neconstituțională, președintele Maia Sandu va semna cât mai curând decretul de dizolvare a Parlamentului, astfel încât alegerile să fie organizate în una iulie.

„Sunt sigur că vom reuși să avem un Guvern până în luna august, pentru că în luna septembrie este data limită când banii de la UE și FMI mai pot fi contractați. Vom reuși să aducem acești bani și să oferim cetățenilor sprijin de care nu au avut parte pe toată durata pandemiei. 4 iulie este cea mai proximă dată când ar putea avea loc alegerile anticipate. Este cert: cu cât alegerile au loc mai repede, cu atât mai repede ajungem la normalitate și stabilitate ”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, reprezentantul Platformei DA Alexandru Slusari spune că alegerile trebuie să aibă loc cât mai curând  posibil pentru că în lipsa unui Executiv plenipotențiar, care să negocieze credite din exterior, țara riscă să intre în faliment.

„În 2021 este un an pierdut sub aspectul deblocării asistenței externe. Eu nu cred în miracole și în faptul că după 10 zile de la alegeri va fi votat un Guvern. Acum sunt votate multe legi cu puternic impact bugetar, situația bugetară este critică. Este blocat deja procesul de subvenționare în agricultură pentru că nu sunt bani. Din informațiile pe care le am de la Ministerul Finanțelor, din 1 iunie intrăm în regim de achitare doar a salariilor și pensiilor. Din această perspectivă avem nevoie cât mai repede de un Guvern”, a spus  vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Potrivit Codului Electoral, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate după cel puțin 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO