Numărul angajaților din învățământ s-a redus cu 2% în trimestrul doi al anului 2023 față de trimestrul similar al anului precedent, arată datele Biroului Național de Statistică.
Datele BNS relevă că numărul mediu al salariaților (în echivalent timp complet) a constituit 623,6 mii de persoane, iar 14,7% sunt angajați în învățământ.
Salariul mediu brut în învățământ a constituit în trimestrul doi al anului 2023 – 9 950 de lei, cu 20% mai mare față de trimestrul similar al anului 2022.
Învățământul din Republica Moldova se confruntă în continuare cu o serioasă criză de cadre, mai ales în mediul rural, punând sub semnul întrebării calitatea procesului educațional. Școlile luptă să găsească profesori pentru a asigura predarea diverselor discipline. Într-o încercare de a face față acestei situații, mulți profesori au fost nevoiți să se recalifice și să predea discipline în care nu au fost inițial pregătiți. De exemplu, un profesor de matematică ar putea fi pus să predea fizica sau chiar alte materii în funcție de necesități.
Este important de subliniat că această criză de profesori nu este rezultatul doar al factorilor economici, ci și al lipsei de atracție a profesiei învățătorului în rândul tinerilor. Remunerațiile mici, lipsa de recunoaștere socială și lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă această categorie profesională.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că autoritățile vor începe la sfârșitul acestui an negocierile privind comasarea școlilor mici. În procesul de discuții vor fi implicați directorii, profesorii dar și părinții care-și duc copiii în școlile vizate de reformă, pentru care guvernul pregătește un program de stimulente. De asemenea, ministrul susține că sistemul educațional duce o lipsă de circa 8.000 de profesori.