Amendament scandalos cu privire la societățile de plată! Asociația Băncilor cere retragerea pentru consultări publice

16 Mart. 2023, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2023, 09:59 // Actual //  bani.md

Asociația Băncilor din Moldova își exprimă îngrijorarea privind efectele amendamentelor ce vizează discriminarea societăților de plată din Moldova și solicită retragerea acestora pentru consultări publice suplimentare

Amendamentul la proiectul de lege nr. 478/2022 prevede exceptarea sucursalelor înființate în RM de societățile de plată, licențiate în statele – membre UE, de cerințe de licențiere stabilite de cadrul național, ceea ce constituie un factor discriminatoriu în raport cu societățile de plată (inclusiv investitori străini) care se conformează cerințelor respective.

În opinia ABM, impactul negativ al propunerii se va manifestă pe următoarele dimensiuni:

  1. Reducerea capacității de supraveghere a sectorului financiar

ABM susține și consideră că obiectivul urmărit prin amendament de a facilita accesul serviciilor de plată din țările UE urmează să reprezinte o prioritate pentru autoritățile naționale.

Acesta urmează să fie realizat cu instrumente ce corespund principiilor transparenței, nediscriminării și care nu afectează eforturile recente ale autorităților publice, de comun cu partenerii de dezvoltare, în crearea și consolidarea unui sistem financiar transparent și sustenabil.

Este evident că acest instrument este unul eficient la nivelul țărilor UE atunci când organul de supraveghere la nivelul UE are competențe directe asupra societăților de plată din toate statele membre, ceea ce este lipsă în cazul Republicii Moldova, la această etapă.

Atenționăm că amendamentul reprezintă un precedent periculos, deoarece și alte sectoare din economie vor fi îndreptățite să solicite o abordare similară (activitatea bancară, de creditare non-bancară, asigurări, etc.).

ABM pledează pentru ca sectorul financiar să fie obiectul unui cadru de reglementare și de supraveghere menit să promoveze stabilitatea financiară și să protejeze clienții serviciilor financiare.

  1. Încălcarea principiilor de bază ale concurenței

Amendamentul prevede condiții discriminatorii în activitatea de întreprinzător ceea ce afectează negativ și grav concurența loială, precum și, comportamentul investițional al celor defavorizați, respectiv a societăților de plată existente la moment pe piață.

Conform Directivei UE privind serviciile de plată (Directiva UE 2015/2366, pct.33 din preambul) autoritățile europene „ar trebui să garanteze concurența loială pe această piață, evitând discriminarea nejustificată împotriva oricărui actor existent pe piață.”.

Amendamentului înaintat contravine prevederilor Directivei UE privind serviciile de plată, și anume necesitatea obținerii unei autorizații din partea statului membru, existența obligației unui capital inițial diferit în funcţie de serviciile de plată care se prestează, etc.

Amendamentul propus riscă, de asemenea, să compromită eforturile Moldovei de aderare la SEPA (Zona Unică de Plăţi în Euro), sistem ce prevede beneficii pentru cetățeni (costuri și timp redus) pentru plățile efectuate către și din țările europene.

În acest context, ABM solicită excluderea proiectului de lege din ordinea de zi a Parlamentului şi asigurarea unui proces transparent și eficient de consultări publice a amendamentului la proiectul de lege nr.478/2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2025, 11:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Mai 2025, 11:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Transportul aerian din Republica Moldova continuă să înregistreze creșteri solide, confirmând revenirea și consolidarea sectorului după anii pandemici. Potrivit datelor publicate de Autoritatea Aeronautică Civilă, în anul 2024 au fost transportați 4.142.413 pasageri, cu 46% mai mult față de anul precedent.

Compania FlyOne, controlată de fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, rămâne lider de piață, cu o cotă de 32,9% și un număr de 1.363.387 pasageri. Pe locul doi se situează HiSky, cu aproape 820.000 pasageri (19,8%), urmată de Wizz Air și Turkish Airlines, fiecare cu peste 400.000 pasageri.

Printre ceilalți transportatori importanți se numără:

Pegasus Airlines – 159.457 pasageri (3,8%)
LOT Polish Airlines – 129.191 pasageri (3,1%)
Austrian Airlines – 125.919 pasageri (3,0%)
Moldavian Airlines (MGA) – 112.121 pasageri (2,7%)
Tarom – 90.420 pasageri (2,2%)

În total, 28 de companii aeriene au activat pe piața moldovenească în 2024 au contribuit la diversificarea rutelor și consolidarea conectivității internaționale a Republicii Moldova.

În ceea ce privește contribuția veniturile generate de activitatea de bază a transportului aerian s-au ridicat la aproximativ 7,1 miliarde de lei.

În total, contribuțiile fiscale achitate de sectorul aviatic au însumat 376,8 milioane de lei, fiind distribuite astfel: 153,4 milioane lei în Bugetul de Stat, 162,5 milioane lei în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), 55,8 milioane lei în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală și 5,1 milioane lei în bugetele locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE