Credit Suisse va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei pentru a nu se prăbuşi

16 Mart. 2023, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Mart. 2023, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Credit Suisse vrea să împrumute până la 50 de miliarde de franci elveţieni (54 de miliarde de dolari) de la Banca Centrală Elveţiană şi să răscumpere aproximativ 3 miliarde de franci elveţieni din datoria sa, în încercarea de a-şi spori lichidităţile şi de a calma investitorii, la o zi după ce preţul acţiunilor băncii s-a prăbuşit, scrie FT.

Banca Naţională a Elveţiei a declarat miercuri că este dispusă să ofere o garanţie de lichiditate pentru Credit Suisse, după ce acţiunile creditorului cu probleme au scăzut cu până la 30%.

Vânzarea a avut loc după ce preşedintele Saudi National Bank, un acţionar majoritar al Credit Suisse, a exclus orice altă investiţie. De asemenea, a fost urmată de turbulenţele de pe piaţa mondială a acţiunilor bancare în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank.

Într-o declaraţie de joi, Credit Suisse a declarat că a luat decizia „de a-şi consolida preventiv lichidităţile”, împrumutând fondurile de la banca centrală elveţiană în cadrul unei facilităţi de împrumut şi a unei facilităţi de lichiditate pe termen scurt.

Aceasta intenţionează să facă o ofertă publică de cumpărare în numerar pentru 10 titluri de creanţă denominate în dolari americani în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari şi patru titluri de creanţă de rang superior denominate în euro în valoare de până la 500 milioane de euro. Ofertele vor expira pe 22 martie.

Directorul general Ulrich Körner a declarat că aceste măsuri „demonstrează o acţiune decisivă de consolidare a Credit Suisse, pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică”. Restructurarea lui Körner a inclus vânzarea unei părţi din banca de investiţii a Credit Suisse şi reducerea a mii de locuri de muncă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  Lupu Eduard

O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în serviciu de 26 de ani, nu a mai fost supusă unei inspecții complete din 2017, potrivit unei baze de date dedicate promovării transportului în siguranță. De asemenea, nu are asigurare standard și arborează pavilionul unei țări cu o reputație slabă pentru supravegherea siguranței maritime.

Dar, în loc să fie oprită la țărm în Bangladesh, India sau Pakistan pentru dezmembrare, tancul petrolier dat la apă în 1997 încarcă combustibil în portul rusesc Sankt Petersburg.

Pe fondul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Turba a devenit parte dintr-o flotă uriașă de nave fantomă care transportă petrol rusesc în întreaga lume.

Cea mai mare îngrijorare este că unele petroliere mai vechi ar putea să nu fie inspectate și întreținute corespunzător, expunându-le unor accidente catastrofale pe mare.

„Acesta este un dezastru de mediu care așteaptă să se întâmple”, a spus directorul executiv al diviziei de management a Frontline Plc. (unul dintre cei mai mari proprietari de superpetroliere) Lars Barstad.
De regulă, proprietarii încep să ia în considerare posibilitatea demontării petrolierelor după 15 ani de folosință. După 20 de ani, soarta navelor este să ajungă să fie vândute pentru fier vechi.
Ads
Armatorii fac bani cu orice risc

Cu toate acestea, acum armatorii încearcă să mai le folosească câțiva ani, pentru că scoate bani buni de pe urma lor. Sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse pe 5 decembrie anul trecut, obligă navele la trasee mai lungi, crescând cererea și tarifele pentru marfă.

Cel puțin 40 de nave care transportau petrol rusesc în China și India între începutul lunii decembrie și începutul lunii februarie nu aveau asigurare de la membrii International Shipowners Insurers Club sau certificate regulate de management al siguranței, potrivit Equasis, o bază de date privind siguranța maritimă. Trei nave, inclusiv Turba, nu aveau o clasificare care să arate cât de apte să navigheze pe mare erau.

Turba aduce aminte de una dintre cele mai grave scurgeri de petrol din istoria Europei. Petrolierul Prestige s-a rupt în două și a vărsat mii de tone de păcură în largul coastei Spaniei în noiembrie 2002.

Păsările marine, pescuitul, plajele din Spania și Portugalia au fost distruse.

Turba are aceeași vârstă cu Prestige și a preluat recent același tip de marfă din același port rusesc, potrivit companiei de analiză a transportului maritim Kpler.

Există motive întemeiate pentru a renunța la tancurile petroliere care au deja 20 de ani. Adesea, acest lucru se datorează costurilor de menținere a acestora, deoarece cerințele de siguranță și întreținere devin din ce în ce mai împovărătoare.

Rusia a format în secret o flotă de peste o sută de petroliere vechi pentru a eluda restricțiile occidentale privind vânzarea petrolului rusesc după invazia Ucrainei, potrivit brokerilor și analiștilor maritimi.

Federația Rusă, care se bazează foarte mult pe petroliere străine pentru a-și transporta petrolul, a primit peste o sută de nave în acest an prin achiziții directe sau indirecte, potrivit brokerului de transport maritim Braemar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău