Analiză BBC. De ce s-au prăbușit cele două bănci americane, Silicon Valley Bank și Signature Bank

16 Mart. 2023, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2023, 10:24 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea acțiunilor unor bănci s-a prăbușit în întreaga lume după ce două bănci americane au dat faliment. Jurnaliștii BBC au centralizat toate informațiile legate de aceste evenimente economice, pentru a explica ce înseamnă asta și cât de grav este.

Atunci când însuși președintele SUA se străduiește să le spună oamenilor că banii lor sunt în siguranță, înseamnă că guvernul ia în serios un accident financiar, subliniază BBC.

Asigurările date luni de Joe Biden nu au fost doar pentru clienții celor două bănci falimentare. Există ramificații mai largi, în SUA și în întreaga lume.

Iată câteva dintre marile întrebări care au apărut în urma prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank.

De ce au dat faliment Silicon Valley Bank și Signature Bank?

Silicon Valley Bank – care era specializată în acordarea de împrumuturi companiilor din domeniul tehnologiei – a fost închisă de autoritățile de reglementare din SUA, care i-au confiscat activele. Este cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani, de la criza financiară din 2008.

Banca încercase să strângă bani pentru a acoperi o pierdere rezultată din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Când au aflat de aceste probleme, clienții s-au grăbit să își retragă fondurile, ceea ce a dus la apariția unei crize de numerar.

Duminică, autoritățile au preluat și Signature Bank din New York, care avea mulți clienți implicați în criptomonede și care a fost considerată instituția cea mai vulnerabilă la un atac bancar similar.

Atât SVB, cât și Signature Bank erau specializate într-un singur sector. De asemenea, erau prea expuse la active ale căror valori au fost presate de creșterea ratelor dobânzilor.

Ce alte bănci sunt în pericol?

Acțiunile băncilor din SUA, Asia și Europa s-au prăbușit în urma colapsului SVB și Signature Bank, investitorii fiind îngrijorați de starea generală a sectorului bancar.

Creditorii mai mici din SUA au fost deosebit de afectați, deși marți și-au revenit. Vânzarea inițială a avut loc în ciuda faptului că aceștia și-au asigurat clienții că au acces la suficient numerar pentru a se putea proteja în caz de șocuri.

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că eșecurile celor două bănci sunt un semn al problemelor altor firme. Deoarece majoritatea băncilor s-au expus în numeroase sectoare și, de asemenea, au o mulțime de numerar la îndemână, se presupune că riscul pentru restul sectorului bancar este scăzut.

Cu toate acestea, falimentele au scos în evidență faptul că multe bănci prezintă mai multe riscuri decât par la prima vedere, deoarece multe dintre ele vor fi suferit pierderi din investițiile în obligațiuni guvernamentale pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, împingând valoarea acestora în jos.

Aceasta este o perspectivă la care investitorii s-au trezit în ultimele zile și este unul dintre motivele pentru care acțiunile băncilor au scăzut – explică BBC.

Ce industrii sunt afectate?

SVB este un creditor esențial pentru întreprinderile aflate la început de drum (start-up), astfel încât prăbușirea sa a generat temeri legate de un impact în lanț asupra multor industrii, de la tehnologia climatică la cercetarea medicală.

Compania este partenerul bancar pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate prin capital de risc, care s-au listat la bursă anul trecut.

Una dintre companiile care a fost prinsă în colaps a fost comerciantul de artizanat online Etsy, cu sediul în SUA.

La sfârșitul săptămânii, compania a declarat că a înregistrat o întârziere în emiterea plăților către unii vânzători, având legătură cu prăbușirea SVB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 14:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
26 Apr. 2024, 14:54 // Oameni şi Idei //  bani.md

De la idee – la afacere. Victor Belciug, la cei 32 de ani, și-a transformat visul în realitate. Pasionat de mașini, acesta și-a deschis un service auto la Hîncești. Astfel, de mai bine de un an nu mai este angajat, dar își conduce propriul business.

El a apelat la Programul de Mentorat cu Alexandru Bordea, un expert cu o experiență vastă în vânzări și consultanță de business. În video de mai jos, afli despre cum poți să-ți îmbunătățești abilitățile și strategia de business, care sunt provocările, dar și oportunitățile unui antreprenor.

„Afaceri la Microscop” poate fi vizionat pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău