Americanii îi copiază pe europeni şi muncesc mai puţin, dând dureri de cap băncii centrale

06 Apr. 2023, 09:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 09:07 // Actual //  bani.md

Americanii petrec mai puţin timp muncind decât înainte de pandemie, un fapt nu tocmai pozitiv pentru lupta băncii centrale americane cu inflaţia, notează Bloomberg. Săptămâna de lucru medie din SUA s-a redus cu peste o jumătate de oră în ultimii trei ani, unii americani copiindu-i pe europeni şi alocând mai mult timp activităţilor de recreere.

Procentul de americani care lucrează rămâne cu un punct procentual mai mic decât era în februarie 2020, iar numărul de ore lucrate de cei care sunt angajați este cu aproximativ o oră mai mic decât a fost în acea lună pre-pandemică, potrivit unui rezumat al unei lucrări. publicat în Brookings Papers on Economic Activity.

Împreună, aceste tendințe au lăsat forța de muncă din Statele Unite ale Americii o pierdere care este echivalentă cu 2,4 milioane de lucrători, potrivit lucrării realizate de profesorul Katharine Abraham de la Universitatea din Maryland și studenta de doctorat de la Universitatea din Maryland, Lea Rendell.

Aceste scăderi pot fi explicate prin unele tendințe care au avut loc înainte de pandemie și altele care au apărut odată cu acel eveniment, potrivit rezumatului.

Aproximativ 40% din pierdere, aproximativ 1 milion de lucrători, poate fi atribuită tendinței pre-pandemice a baby boomers-ului care ating vârsta de pensionare și părăsesc forța de muncă, se arată în rezumat.

Celelalte 60% din scădere, aproximativ 1,4 milioane de lucrători, este probabil cauzată de tendințele legate de pandemie, inclusiv de persoanele care amână căutarea unui loc de muncă după ce au primit plăți în numerar legate de criza de sănătate și de opriri, evitând munca din cauza fricii de a nu se infecta cu COVID-19. 19, reducându-și orele lucrate din cauza efectelor COVID-ului îndelungat și realinându-și echilibrul dintre viața profesională și cea privată în urma pandemiei, conform rezumatului.

Un alt raport publicat în decembrie a constatat că au fost 3,5 milioane de oameni dispăruți din ceea ce ar fi fost de așteptat să fie forța de muncă de astăzi, pe baza tendințelor dinaintea pandemiei.

O parte semnificativă dintre acești „lucrători dispăruți” – 2 milioane – s-au pensionat definitiv, potrivit unui raport din 27 decembrie al The New York Times.

Oricum, mulți dintre acești lucrători ar fi fost de așteptat să se pensioneze în curând, dar pandemia le-a accelerat mutarea. Dintre cei care s-au pensionat mai devreme decât s-au anticipat, unii sunt îngrijorați să fie expuși la COVID-19 la locul de muncă, unii au ales să se bucure de pensie, unii au o sănătate precară și alții sunt într-o stare financiară care le permite să aleagă pensionarea, se arată în raport. a spus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO