Americanii oferă Republicii Moldova bani pentru a reduce dependența energetică de Rusia

02 Nov. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 14:53 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova va beneficia de suport financiar, oferit de Statele Unite ale Americii, pentru consolidarea securității energetice, în valoare de 19,5 milioane de dolari, care vor fi folosiți pentru reducerea dependenței de Federația Rusă. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și aprobării semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA, scrie Realitatea.md.

Banii vor fi folosiți pentru reducerea dependenței de Federația Rusă, prin conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al țării noastre cu sistemele europene, precum și pentru atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

De asemenea, amendamentul care urmează să fie negociat mai prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind contribuția USAID, în valoare de 30 de milioane de dolari, care va fi oferită Guvernului Republicii Moldova. Banii vor fi folosiți pentru achiziția energiei electrice de la furnizorii ucraineni în perioada mai – septembrie 2022.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Prezentul amendament, care urmează să fie negociat și aprobat, va intra în vigoare la data semnării și va acționa pe perioada valabilității Acordului – 31 decembrie 2025.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:35 // Actual //  bani.md

Uimirea și neîncrederea continuă să domine titlurile mondiale, deoarece tarifele istorice ale președintelui Donald Trump se dovedesc mai viguroase decât anticipau piețele. De fapt, ele marchează cele mai dure măsuri comerciale din SUA din aproape un secol, scrie evz.ro.

Reacția imediată a pieței a inclus scăderi abrupte ale acțiunilor globale și ale dolarului american și maxime record pentru activele refugiu, cum ar fi aurul.

Mulți experti și experți în piață au pronunțat deja o judecată finală: tarifele de șoc și uimire ale lui Trump vor împiedica creșterea economică, vor accelera inflația, vor declanșa o recesiune și vor provoca daune economice pe termen lung care marchează sfârșitul globalizării.

Mulți speră că abordarea maximalistă a lui Trump este o tactică de negociere pe termen scurt, spre deosebire de o strategie reală pe termen lung.

Acest lucru se bazează pe presupunerea că lui Trump îi place incertitudinea care îi ține pe adversari dezechilibrat și îi oferă pârghie pentru a negocia.

Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să fie și implicit în această presupunere este că Trump nu doar blufează, ci este dispus să ia măsuri hotărâte și să se extindă dincolo de termenul scurt, dacă consideră necesar.

În plus, domeniul de negociere al lui Trump rămâne neclar, ceea ce exacerbează și mai mult incertitudinea continuă pe piață, în timp ce așteaptă ca alții să reacționeze și, eventual, să ia măsuri. Trump își va evalua apoi următoarele mișcări.

Amploarea neîncrederii cu privire la tarifele lui Trump marchează un alt eșec al multora pe piețe, mass-media și nu numai, de a-l lua pe Trump în serios. Politicile și acțiunile de-a lungul primului său mandat au conturat în mod clar orientarea sa de politică generală.

Cu toate acestea, el s-a confruntat în mod regulat cu rezistența internă și externă care ar limita adesea amploarea obiectivelor sale dorite. În al doilea mandat, Trump își urmărește agenda fără încetare cu alegerile la mijlocul mandatului pentru Congres din noiembrie 2026.

El controlează pe deplin o echipă executivă loială, aleasă cu atenție și exercită o influență enormă asupra Congresului controlat de republicani, deși cu o majoritate redusă atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Când Trump și-a anunțat noile tarife pe 2 aprilie, numită Ziua Eliberării, patru senatori republicani de frunte s-au alăturat unei rezoluții democrate care cere încetarea tarifelor americane asupra Canadei.

Deși proiectul de lege a fost în primul rând simbolic, deoarece nu ar strânge suficiente voturi pentru a trece de Camera Reprezentanților, a stârnit îngrijorarea cu privire la o potențială ruptură în rândurile republicanilor de-a lungul timpului între aripa naționalist-populistă a partidului și conservatorii tradiționali ai pieței libere.

Deocamdată, tradiționaliștii sunt în mare parte o minoritate. Majoritatea îl susține pe Trump pe premisa că o corectare a cursului economic este de mult așteptată și că durerea economică pe termen scurt va avea ca rezultat beneficii pe termen lung. Adică, este necesară o resetare a ordinii comerciale internaționale care trebuie să garanteze un condiții de concurență mai echitabile pentru producătorii și exporturile din SUA.

2 aprilie a marcat un alt moment istoric și definitiv în noua ordine mondială în evoluție rapidă a politicii marilor puteri. Puneți-vă centura de siguranță și așteptați-vă la alte astfel de momente în următoarele săptămâni și luni. 2 aprilie a fost pur și simplu începutul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!