An prost pentru agricultori. Roada de porumb a fost compromisă aproape în totalitate

15 Nov. 2022, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2022, 10:11 // Actual //  MD Bani

Roada de porumb a fost compromisă aproape în totalitate însă acest lucru nu pune în pericol securitatea alimentară a Republicii Moldova. O spune directorul executiv al Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev, potrivit căruia, deși roada de porumb din acest an este mult mai mică, față de cea de anul trecut, Republica Moldova este asigurată cu porumb atât pentru necesitățile alimentare, cât și pentru cele furajere, notează IPN.

Directorul executiv al Asociației „Agrocereale” spune că seceta, războiul din Ucraina care a determinat creșterea galopantă a prețurilor la fertilizanți, dar și perturbarea lanțurilor logistice, au compromis o mare parte din producția agricolă.

„Dacă e să luăm grâul, orzul, în contextul secetei și creșterii prețurilor la fertilizanți, roada a scăzut cu 30%, pe alocuri chiar 50%. Roada de floarea-soarelui a fost compromisă în proporție de 30-40%. Cultura cerealieră cel mai puternic afectată este porumbul. Porumbul a fost afectat în proporție de 80-90%. Sunt agricultori care spun că 100% din câmpurile de porumb au fost compromise. Media la capitolul cereale pe toată republica înregistrează o scădere cu 50% față de anul trecut. Dar vreau să menționez că anul trecut a fost un an bogat, cu roadă record la capitolul agrocereale”, a spus Igor Grigoriev în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Întrucât sectorul zootehnic din Republica Moldova nu este puternic dezvoltat, chiar și roada compromisă de cereale este suficientă pentru a asigura necesitățile interne ale țării, mai spune Igor Grigoriev.

„Anul trecut am avut o roadă de porumb de 3 milioane de tone. Iar în acest an ar fi cam 700-800 mii de tone de porumb. Asta nu contribuie la o criză alimentară pe linia cerealieră. Chiar și această producție scăzută, oricum acoperă toate necesitățile interne ale Republicii Moldova, atât pe segmentul furajer, cât și pe cel alimentar. În condițiile unei roade mici, cu un război la poartă, cu lanțul logistic dat peste cap, noi reușim să exportăm”, a spus directorul executiv al Asociației „Agrocereale”.

Președintele Asociației spune că prețul la export a cerealelor este foarte mic, iar acest lucru contribuie la diminuarea prețului de achiziție și pe intern. În prezent, Republica Moldova exportă cereale în România, Bulgaria, Turcia, Egipt, Libia, Italia, Spania, dar și în alte state.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău