Marea Demisie s-a transformat în Marele Regret! Au demisionat, dar nu au găsit un job mai bun

15 Nov. 2022, 10:01
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Nov. 2022, 10:01 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Ultimii angajați care s-au alăturat fenomenului supranumit „Marea Demisie” se chinuie să își găsească un nou loc de muncă mai mult decât se așteptau, iar situația lor duce la apariția unui nou fenomen: „Marele Regret”, scrie Fortune.

Un nou sondaj al companiei Harris Insights and Analytics a analizat experiența prin care au trecut 2.000 de persoane care își caută un loc de muncă, potrivit Bloomberg. Peste 70% dintre ei au spus că a fost mai greu să își găsească un job mai bun decât anticipau înainte să își dea demisia de la vechiul job.

Piața locurilor de muncă este un mediu foarte confuz în acest moment. Din angajații care intenționează să își păstreze locul de muncă, aproape două treimi au spus că acest lucru se datorează faptului că le place ceea ce fac în acest moment și de aceea nu au niciun motiv să plece. Unul din cinci angajați au recunoscut că nu au un job de vis, dar că salariul și beneficiile sunt prea bune ca să renunțe la ele. Restul de 17% au spus că ar fi ideal să poată să își schimbe locul de muncă, dar că într-o economie atât de nesigură și cu o lume în prag de recesiune, nu doresc să își riște securitatea financiară pe care o au dacă nu își dau demisia – și pe bună dreptate.

În timp ce companiile raportează creșteri puternice ale numărului de angajări noi luna trecută, șomajul a început din nou să câștige teren. Companii precum Meta, Peloton, Twitter sau Lyft au concediat deja zeci de mii de angajați în ultimul timp. Aceste condiții instabile ar putea să șocheze milioanele de angajați care anul trecut simțeau că dețin puterea asupra angajatorilor.

Aproape trei sferturi dintre cei care își caută un loc de muncă sunt de părere că managerii care se ocupă de angajări lasă de dorit, ignorând de multe ori cererile candidaților și refuzând să îi primească la interviu. În consecință, două treimi dintre aceștia au spus că regretă faptul că nu au început să caute un loc muncă nou mai devreme și cam tot atât de mulți au spus că le-ar fi fost mai ușor să își găsească un job pe placul lor anul trecut sau în 2020. Un sfert dintre angajații care și-au dat demisia în timpul pandemiei au ajuns să își regrete decizia.

Suntem la capătul unui drum lung: 60% dintre cei care își caută un loc de muncă spun că procesul a durat peste 6 luni și mulți dintre ei spun că au aplicat pentru mai mult de 50 de joburi. Frustrarea și căutările îndelungate pentru un loc de muncă au dus la situația în care 51% dintre șomeri sunt de acord că, în aceste condiții, ar accepta orice job care li se oferă. Acesta este încă un semn că Marea Demisie s-ar putea să fi ajuns la final. Dar lucrurile nu au arătat prea bine pentru cei care și-au căutat un loc de muncă de mai mult timp. Un raport din luna iulie realizat de Joblist a descoperit că un sfert dintre angajații care și-au dat demisia în timpul pandemiei au ajuns să își regrete decizia.

Un sondaj Harris din martie 2022 a descoperit că peste o treime dintre participanții care regretă că și-au dat demisia au spus că la noul loc de muncă echilibrul dintre viața personală și job s-a deteriorat, noul job este diferit de ceea ce li s-a spus despre el și că le este dor de mediul în care lucrau la vechiul loc de muncă.

Mărturiile angajaților sugerează faptul că puterea a revenit în mâinile angajatorilor, care s-ar putea să mizeze tot mai mult pe „angajații bumerang” – persoane care și-au dat demisia, dar care nu au reușit să își găsească un loc de muncă mai bun și acum se întorc la jobul vechi – atâta timp cât sunt de acord să nu le scoată ochii angajaților cu decizia pe care au luat-o atunci când au plecat.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău