Banca Mondială (BM) a avertizat că țările din Asia se vor confrunta trei șocuri economice majore în acest an. Mai exact: războiul din Ucraina, o încetinire bruscă a economiei în China și majorări ale ratelor Rezervei Federale a SUA, transmite CNN.
Banca de dezvoltare și-a redus previziunile de creștere pentru 2022 pentru regiunea Asiei de Est și Pacific (EAP) la 5% de la 5,4% și a avertizat că creșterea ar putea scădea la 4% dacă situația se înrăutățește. Încă 6 milioane de oameni ar ajunge astfel sub nivelul sărăciei.
De asemenea, BM a redus prognoza de creștere a Chinei, estimând că a doua cea mai mare economie a lumii va crește cu doar 5% anul acesta, în scădere bruscă față de 8,1% anul trecut. Prognoza este, de asemenea, mai mică decât ținta oficială a Chinei, de aproximativ 5,5%.
„După ce regiunea a trebuit să facă față valurilor succesive de COVID-19, trei nori se adună peste orizontul economic, ceea ce va însemna o creștere economică mai scăzută și o sărăcie mai mare”, a spus Banca Mondială în cel mai recen raport privind regiunea.
Potrivit analizei realizate de CNN, este posibil ca ratele mai mari ale dobânzii din SUA să declanșeze ieșiri de capital din economiile în curs de dezvoltare și să pună presiune asupra monedelor acestora, inducând astfel o înăsprire financiară „prematură” care să afecteze creșterea economică, a spus Banca Mondială.
Între timp, creșterea focarelor de COVID în China, care are o abordare de toleranță zero pentru a controla răspândirea virusului, și problemele din uriașul sector imobiliar chinez ar putea diminua exporturile regionale.
„Șocurile activității economice din China ar putea afecta, de asemenea, țările EAP, al căror comerț este din ce în ce mai orientat către piețele din China”, arată raportul.
Efectele războiului din Ucraina ar putea afecta regiunea cel mai mult, prin perturbarea aprovizionării cu mărfuri și creșterea stresului financiar, a adăugat organizația.
„Războiul și sancțiunile ar putea crește prețurile internaționale la alimente și combustibili, dăunând consumatorilor și creșterii economice”, se arată în raport, care adaugă că numărul săracilor din Filipine, de exemplu, ar putea crește cu 1,1 milioane dacă prețurile cerealelor vor crește cu 10% față de anul trecut.