ANALIZĂ: Cum încearcă Pakistanul, China și India să câștige influență în Afganistan

23 Aug. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Aug. 2021, 16:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În timpul secolului al XIX-lea, mariile imperii ale Rusiei și Marii Britanii au purtat războaie sângeroase pentru expansiunea lor în Afganistan, apoi, în secolul al XX-lea, au intrat în conflict Statele Unite și Uniunea Sovietică, toate acestea eșuând în fața afganilor, relatează Reuters.

Acum, în goana pentru influență se află și Pakistanul, care în parteneriat cu aliatul său cu China, urmărește să își întărească poziția în această regiune, în paralel cu preluarea de către talibani a puterii în Afganistan, scrie Aleph News.

De ce alianța China-Pakistan?

Cu toate că și-a închis granițele, Pakistanul și-a dezvoltat în mod continuu legături strânse cu talibanii și a fost acuzat de mai multe ori că i-a sprijinit pe talibani în acțiunile lor contra guvernului afgan, care era protejat de Statele Unite.

Islamabadul neagă aceste acuzații. Mai mult, premierul Pakistanului, Imran Khan, a susținut că cetățenii afgani au reușit să scape de „cătușele sclaviei” în momentul în care talibanii au preluat puterea în Kabul, la mijlocul lunii august.

Din războiul influenței se pare că Republica Populară Chineză este favorită în ochii talibanilor. „Cred că poate juca un rol foarte important în reconstrucția, reabilitarea, reconstrucția Afganistanului”, a declarat pe 20 august, purtătorul de cuvânt al regimului taliban, Suhail Shaheen, în legătură cu relația cu China.

Potrivit presei internaționale, diverși funcționari pakistanezi ar fi participat la tratativele cu talibanii cu scopul de a-și defini propriul sistem de guvernare al noului Emirat Islamic al Afganistanului.

Pakistanul urmărește o rezolvare incluzivă din punct de vedere politic în Afganistan, care să garanteze securitatea și stabilitatea în țară, cât și în Centru Asiei, iar „rolul cheie rămâne al afganilor”, a spus un demnitar al Ministerului de Externe de la Islamabad, referindu-se la faptul că talibanii ar trebui singuri să ia decizia de a alege cu cine se vor alia.

China, care nu s-a mai angajat până acum în afaceri cu Afganistanul, deși are o legătură strânsă cu Pakistanul, vrea să se folosească de aceștia pentru a ajunge la bogățiile minerale ale țării, printre zăcăminte semnificative de litiu, o parte vitală a vehiculelor electrice pe care China vrea să le producă.

De altfel, China intenționează să își îmbunătățească măsurile de securitate în cadrul rutei sale terestre restrânse prin munții Karakoram din Pakistan.

De ce se teme India?

Mai este și India, inamic vechi al Pakistanului, care este implicată într-un blocaj din punct de vedere militar cu China de mai mult de un an de zile la granița controversată din Kashmir.

Dar, în timp ce Pakistanul și China cresc în ceea ce privește influența lor în Afganistanul guvernat de talibani, India a fost un puternic promotor al guvernului de la Kabul, iar New Delhi se arată din ce în ce mai îngrijorat de căderea administrației afgane.

Ce urmărește să obțină China?

China pretinde, pe de altă parte, că eforturile de colaborare cu talibanii vizează în special protejarea provinciei Xinjiang din vestul său. Unde se află teroriștii anti-Beijing din Mișcarea Islamică din Turkestanul de Est (ETIM) care caută adăpost în Afganistan.

Sub acest aspect China ar putea să se alieze cu Pakistanul în a-și consolida influența în zonă. Cu toate acestea, regimul de la Beijing încă își urmărește noul său plan de a reconstrui atât pe mare, cât și pe uscat, faimosul drum antic al mătăsii.

Unele etape fiind deja realizate, precum controlul asupra portului din Hong Kong, asupra Mării de Sud a Chinei, unde regimul comunist chinez își construiește insule artificiale, preluarea contractelor de andocare în porturile din Sri Lanka, Pakistan, și din Africa, precum și alte „sponsorizări” prin construcții de autostrăzi în statele aflate la Vest și Sud-Vest de aceasta.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 12:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 12:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Trei sate din Republica Moldova, Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobîlea se vor transforma în curând în centre de atracție a turiștilor. Primăriile din cele trei localități în parteneriat cu agenți economici și asociații de băștinași au reușit să câștige un grant de 60 de mii de dolari oferit de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Astfel, moldovenii pot adăuga aceste destinații pe lista lor de călătorii.

Despre aceasta a anunțat UNDP Moldova într-o postare pe Facebook. Proiectul este susținut de PNUD Moldova în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Potrivit informațiilor, în zona renumitelor bordeie de la Rogojeni va fi construită o scenă în stâncă, care va deveni loc de recreere și activități culturale.

La Cotiujenii Mari se va face „țuică răzășească”, astfel se va lansa brandul „Băutură Răzășească”. Totodată, turiștii vor avea ocazia să guste și „miere răzășească”, produsă de apicultorii care vor învăța la o școala a apicultorului.

Iar stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobâlea va fi loc de popas pentru turiștii care vor alege traseul „Tezaurul strămoșesc”. Acesta va include și cele patru mănăstiri din zonă: Japca, Saharna, Cușelăuca și Dobrușa. La întoarcere, turiștii se vor opri la una din cele două agro-pensiuni, fiecare cu câte 25 de locuri de cazare și o casă rurală, cu patru locuri de cazare.

În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, alte 25 de localități mai sunt susținute în reanimarea economiei locale și poziționarea drept comunități pro-busines.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală