Anca Dragu, despre revizuirea indicatorilor bugetari: Economia a mers mai lent decât prognozele inițiale

26 Iun. 2024, 21:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2024, 21:38 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a comentat revizuirea indicatorilor bugetari într-o intervenție la RLive TV, subliniind că primele prognoze economice au fost mai optimiste decât realitatea actuală.

„Prognozele pe care le aveam pe intern erau mai aproape de aceste cifre de astăzi. Or, prognozele au fost discutate cu FMI și Comisia Europeană. Revizuirea veniturilor arată că economia a mers mai lent față de cât au crezut cei care au făcut prognoza”, a explicat Dragu.

Pentru a răspunde condițiilor economice, BNM a ajustat rata de politică monetară la 3,6%, situându-se în partea inferioară a țintirii inflației, în contextul în care anterior rata a fost de 21,5% când inflația a atins 34%. Rata de politică monetară a fost redusă de trei ori, iar rezervele obligatorii au fost ajustate de la 43% la 39% pentru valută și de la 33% la 29% pentru lei.

„Piața este inundată de lichidități pe termen scurt. Avem măsuri pentru a mișca piața. Resursele pe care le atrag băncile sunt depozitate la BNM pentru care banca plătește. Acest model de business trebuie modificat”, a adăugat guvernatoarea.

Revizuirea bugetară indică o reducere a veniturilor bugetare la 65,8 miliarde de lei și un deficit de 16,7 miliarde de lei, evidențiind necesitatea unor ajustări economice pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău