Anchetă// Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război

04 Oct. 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2022, 09:52 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război, arată o anchetă comună Associated Press și PBS „Frontline”.

Jurnaliştii au investigat rutele a 30 de nave care transportau cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei către porturile din Turcia, Siria, Liban şi alte ţări, scrie Digi24.

„Fermierii din regiunile ocupate sunt nevoiți să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la jumătate de preț, față de tarifele de dinainte de război. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele”, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP.

În unele situații, rușii au falsificat declarațiile vamale, în timp ce în altele, au exportat cereale ucrainene în loturi mici în orașele rusești Rostov și Taganrog. Acolo, le-au amestecat cu cerealele lor și le-au exportat în baza unor acte în limba rusă.

„Este jaf, dar de asemenea este și o infracțiune conform dreptului internațional umanitar”, a declarat David Crane, fost procuror șef al Curții Speciale ONU pentru Sierra Leone.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău