Anul Nou la ușă bate, dar porumbul rămâne pe deal. A cincea parte din roadă, sub zăpadă

30 Dec. 2021, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 15:01 // Actual //  MD Bani

Chiar dacă Anul Nou, 2022 deja bate la ușă, cantități importante de porumb rămân pe câmp. Din cauza umidității ridicate, producătorii nu l-au recoltat. Potrivit Asociației „Agrocereale”, este vorba cam de 20% din porumbul semănat.

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a precizat pentru IPN că umiditatea în câmp depășește 18-20%, iar la recoltarea porumbului nu trebuie să fie mai ridicată de 15-16%. Dacă porumbul este recoltat la umiditate mai ridicată, trebuie dus la uscătoriile pentru cereale, care în Republica Moldova sunt puține și sunt vechi, de 30-50 de ani, iar cantitățile pe care le pot prelucra nu sunt mari.

În anul curent, recolta de porumb în țară a atins  2,5 milioane de tone, ceea ce este un volum record. Au fost semănate și soiuri noi, cu o productivitate de 14-15 tone la hectar, adică de 2-3 ori mai mare față de soiurile tradiționale, a specificat președintele Asociației „Agrocereale”.

60-70% din ceea ce s-a strâns va merge la export. Ceea ce rămâne acoperă pe deplin necesitățile interne. Porumbul moldovenesc se exportă în peste 30 de state ale lumii, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Malaezia, Egipt, China, Italia. Cele mai mari cantități de porumb recoltat în Republica Moldova au ajuns în Turcia.

Realitatea Live

17 Dec. 2024, 17:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 17:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Bitcoin a atins nivelul de 108.000 dolari, fiind tranzacționat în prezent la 108.223 dolari, înregistrând o creștere de peste 2% în ultimele 24 de ore. Creșterea impresionantă de aproape 60% a avut loc de la alegerile prezidențiale, fiind alimentată în mare parte de sprijinul administrației Trump pentru criptomonede, inclusiv promisiunea președintelui ales de a crea rezerve strategice de Bitcoin. În plus, Trump l-a nominalizat pe susținătorul criptomonedelor, Paul Atkins, pentru a conduce Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC), înlocuindu-l pe actualul președinte, Gary Gensler, cunoscut pentru atitudinea sa ostilă față de activele digitale.

„Avem acum o administrație prietenoasă cu criptomonedele și Bitcoin-ul, iar discuțiile sunt în desfășurare pentru un tezaur de Bitcoin în SUA. De asemenea, regulile FASB [Financial Accounting Standards Board] permit acum companiilor să dețină Bitcoin pe bilanț fără penalități,” a afirmat James Lavish, partenerul principal al Bitcoin Opportunity Fund. „Acest lucru legitimează și mai mult Bitcoin-ul ca activ corporativ.”

În plus, MicroStrategy va fi inclusă în indicele Nasdaq 100 pe 23 decembrie, ceea ce a alimentat optimismul. Cu acest impuls în creștere, analiștii prognozează că Bitcoin ar putea ajunge între 150.000 și 200.000 de dolari până la sfârșitul anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală