Apune era low cost. Şeful Ryanair: Zborurile aeriene au devenit „prea ieftine” pentru a mai face profit

10 Iul. 2022, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2022, 05:44 // Actual //  bani.md

Şeful Ryanair, Michael O’Leary, pionierul călătoriilor low-cost în Europa, a avertizat că tarifele vor creşte în următorii cinci ani, deoarece zborurile aeriene au devenit „prea ieftine” pentru a mai face profit, în condiţiile în care costurile din industrie au crescut vertiginos.

Avertismentul său vine în contextul în care preţurile biletelor au crescut în Europa şi în SUA în această vară, pe măsură ce pasagerii se întorc, iar unele companii aeriene au redus capacitatea din cauza lipsei de personal.

„A devenit prea ieftin pentru ceea ce este. Mi se pare absurd ca de fiecare dată când zbor la Stansted, călătoria cu trenul până în centrul Londrei să fie mai scumpă decât biletul de avion”, a declarat el într-un interviu acordat Financial Times.

El a spus că se aşteaptă ca o combinaţie între preţurile ridicate ale petrolului şi taxele de mediu să împingă tariful mediu al Ryanair de la 40 de euro la 50-60 de euro pe termen mediu.

O’Leary a lansat, de asemenea, un atac la adresa guvernului britanic şi a ceea ce el a numit „dezastrul” Brexit-ului, care a împiedicat companiile aeriene să recruteze cu uşurinţă lucrători europeni, ceea ce, potrivit industriei, a agravat deficitul de personal în această vară.

„Aceasta este, fără îndoială, una dintre consecinţele inevitabile ale dezastrului care a fost Brexit”, a spus el.

„Retragerea de pe piaţa unică, doar pentru ca ei să poată spune ‘Am făcut Brexit’ a fost culmea idioţeniei. Dar atunci ei sunt idioţi”.
O’Leary a transformat Ryanair dintr-un mic transportator regional în anii ’90 în cea mai mare companie aeriană din Europa prin reducerea nemiloasă a costurilor şi prin transferarea acestor câştiguri către consumatori prin preţurile ieftine ale biletelor.

„A fost opera mea [ieftinirea călătoriilor cu avionul]. Am făcut o mulţime de bani făcând acest lucru. Dar, în cele din urmă, nu cred că transportul aerian este sustenabil pe termen mediu la un tarif mediu de 40 de euro. Este prea ieftin la acest nivel. Dar cred că, ştiţi, va fi în continuare foarte ieftin şi accesibil la 50 şi 60 de euro.”

Tarifele medii de la Londra către destinaţiile de vară din Portugalia, Spania şi Grecia au crescut faţă de acum un an, deşi sunt semnificativ mai mici decât în urmă cu 10 ani, potrivit datelor Kayak.com. Preţurile de la Londra către Atena, de exemplu, s-au înjumătăţit în ultimul deceniu.

Realitatea Live

Concert jubiliar: Școala de Muzică „Alexei Stîrcea” marchează 60 de ani de activitate
11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!