Atacul rusesc cu drone asupra portului ucrainean Izmail a distrus 40.000 de tone de cereale

03 Aug. 2023, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Aug. 2023, 10:06 // Actual //  bani.md

Infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, care este crucială pentru exporturile de cereale, a fost afectată de atacurile nocturne ruseşti de miercuri, a declarat procurorul general ucrainean, citat de Le Figaro.

„Inamicul a atacat instalaţiile portuare şi infrastructura industrială de pe Dunăre”, a precizat procuratura pe Telegram, adăugând că „în urma atacurilor, au fost avariate sau distruse un lift, magazii de cereale, rezervoare ale terminalului de marfă, depozite şi spaţii administrative”.

Aceste atacuri ruseşti au „deteriorat” aproape 40.000 de tone de cereale, a anunţat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. El a precizat că cerealele erau destinate ţărilor africane, Chinei şi Israelului.

Atacuri cu drone ruseşti în regiunea Odesa

În zori, atacuri cu drone ruseşti au vizat şi infrastructuri portuare din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, provocând pagube materiale, dar fără victime, potrivit autorităţilor. Drone explozive Shahed de fabricaţie iraniană, lansate din Marea Neagră, au vizat Odesa, a precizat armata ucraineană pe Telegram. „Ţinta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară şi industrială a regiunii. Forţele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a explicat aceasta.

„Atacul a provocat incendii în instalaţiile industriale şi portuare, iar un ascensor a fost avariat”, a adăugat armata, care a precizat că pentru moment nu au fost raportate persoane rănite.

Forţele ruse au lovit de mai multe ori în ultimele săptămâni infrastructura portuară ucraineană de la Marea Neagră, în special la Odesa, de unde se exportau cereale ucrainene în restul lumii.

Un alt atac major cu drone explozive a vizat în cursul nopţii capitala Kiev. Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone Shahed, venite din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele – mai mult de zece drone – au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut pe cartierele Solomyansky, Golosiivsky şi Svyatoshynsky. „Există pagube la spaţiile nerezidenţiale şi pe drumuri, dar nu există distrugeri grave sau incendii”, a adăugat administraţia militară. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că au căzut moloz în mai multe cartiere şi că au existat pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a scris el pe Telegram.

Miercuri, Rusia a anunţat că a lansat manevre navale la care au participat aproximativ cincizeci de nave şi avioane în Marea Baltică, o mare mărginită în principal de ţări NATO pe care Moscova o consideră o ameninţare.

Manevrele „Ocean Shield 2023” implică aproximativ 200 de exerciţii militare cu „peste 30 de nave şi nave de luptă, 20 de nave de aprovizionare, 30 de avioane (…) şi aproximativ 6.000 de militari”, a precizat Ministerul Apărării, adăugând că scopul este de a „verifica capacitatea flotei militare de a apăra interesele naţionale ale Rusiei”.

Guvernatorii regiunilor ruseşti Kursk şi Belgorod au anunţat miercuri că unităţile de „miliţie populară” de autoapărare create recent vor primi arme, ca răspuns la riscul unor incursiuni armate dinspre Ucraina vecină. „De câteva luni, lucrăm la problema furnizării de arme unităţilor de miliţie populară voluntară”, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoiţ, pe Telegram.

„Astăzi pot spune că mecanismul a fost găsit (…) Primul lot a ajuns deja la bază. În viitorul apropiat, vom creşte numărul de arme la 300”, a continuat el. „Miliţiile populare voluntare”, o reminiscenţă a epocii sovietice, au fost formate în decembrie pentru „a oferi asistenţă suplimentară forţelor armate, Gărzii Naţionale, poliţiei şi poliţiei de frontieră”, în condiţiile în care „regiunea Kursk este supusă aproape zilnic unor atacuri teroriste dinspre Ucraina”, potrivit Roman Starovoit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO