Nurcile sunt animalele care se pot infecta foarte ușor cu coronavirus. Totodată, nu este clar dacă pot transmite virusul la oameni. Ceea ce se știe sigur, în schimb, este că oamenii pot transmite nurcilor boala.
Cu toate acestea, din cauza îndoielilor cu privire la amenințarea pe care o prezintă aceste animale, diferite țări europene au sacrificat milioane de nurci în fermele lor.
Grecia are o altă abordare
În nordul Greciei, o țară care se dovedește un jucător important din această parte a Europei în industria blănurilor, decizia de a ucide nurci nu este văzută deloc cu ochi buni. În regiunea Macedonia de Vest din Grecia, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, oamenii depind în mare măsură de industria blănurilor. Acolo trăiesc cel puțin 1,5 milioane de nurci.
Jurnaliștii de la Euronews au vizitat una dintre cele 80 de ferme din zona Kastoria. Li s-a permis accesul numai în condiții stricte, care au inclus și efectuarea unui test PCR negativ.
Nicole Baudin, un crescător de nurci de la fermă, a transmis că toți oamenii de la fermă au fost „foarte surprinși că aceste animale erau atât de sensibile la virusul COVID”.
Când și-au dat seama de acest lucru, toți angajații care lucrau acolo au început imediat să poarte măști și să își spele frecvent mâinile.
În prezent, în nicio magazie nu se permite accesul a mai mult de doi angajați care să îngrijească nurcile. Nicole Baudin spune că atât ea, cât și ceilalți oameni angrenați în creșterea nurcilor au încercat să facă tot posibilul pentru a menține virusul în afara zonei în care trăiesc nurcile. Ca atare, toți fermierii de acolo sunt acum vaccinați.
Aceste măsuri, precum și efectuarea de teste regulate pe nurci, sunt recomandate cu tărie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a preveni contaminarea animalelor.