Au luat 100 kg de nisip de pe plaja din Sardinia. Ce amenzi le sunt pregătite turiștilor

07 Iun. 2021, 06:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 06:28 // Actual //  Otilia Cotruța

Zeci de turiști vor plăti mai mult decât și-au putut imagina pentru suvenirurile pe care le-au luat de pe plajele din Sardinia. Aceștia au fost amendați cu circa 3.000 de euro pentru că au luat nisip, scoici și roci de pe plajă.

În număr de 41, turiștii au plecat cu aproximativ 100 de kilograme de nisip de pe plajele din Sardinia, scrie The Independent.

Potrivit presei locale, în unele cazuri, turiștii au pus la vânzare pe internet prada de pe plajă, hrănind o piață înfloritoare și ilegală pentru astfel de suveniruri.

Saci de nisip, scoici și pietre au fost confiscate pe aeroporturile și porturile din Sardinia, în conformitate cu o lege regională din 2017 care stabilea amenzi cuprinse între 500 euro (600 dolari) și 3.000 euro. Nisipul confiscat a fost adus de autorități înapoi pe plaje.

Legea își propune să prevină efectul cumulativ al îndepărtării nisipului și a scoicilor de către milioanele de turiști care se adună în fiecare an pe insula mediteraneană, renumită pentru întinderi lungi de plaje de nisip curate.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.