EU Cash Controls: Din 3 iunie, noi reguli de trecere a frontierei UE, cu numerar în buzunar. Ce trebuie să știi

07 Iun. 2021, 06:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 06:19 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Ca parte a eforturilor UE de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului, toți călătorii care intră sau părăsesc teritoriul UE sunt deja obligați să completeze o declarație de numerar atunci când transportă 10 000 EUR sau mai mult (sau echivalent în alte valute, obligațiuni, acțiuni sau cecuri). Autoritățile vamale sunt împuternicite să verifice persoanele, bagajele și mijloacele lor de transport. De asemenea, sunt împuterniciți să rețină numerarul nedeclarat.

Ce se schimbă începând cu 3 iunie 2021?

1) Definiția „numerarului” din reguli va fi extinsă pentru a include anumite alte elemente valoroase.

Aceasta înseamnă că, începând cu acea dată, trebuie să depuneți o declarație de numerar dacă purtați 10 000 EUR (sau echivalentul acestuia în alte valute) sau mai mult în valoare de unul sau mai multe dintre următoarele elemente incluse în noua definiție a numerarului, atunci când intrarea sau ieșirea din UE:

  • Bancnotele și monedele (inclusiv moneda care nu este în circulație generală, dar care poate fi schimbată în continuare într-o instituție financiară sau bancă centrală),
  • Instrumente negociabile la purtător, cum ar fi cecuri, cecuri de călătorie, bilete la ordin și mandate de plată,
    Monede de aur cu un conținut de aur de cel puțin 90%,
  • Bare, pepite sau aglomerări de aur cu un conținut de aur de cel puțin 99,5%.

2) Autoritățile vamale pot solicita acum ca o declarație de divulgare a numerarului să fie depusă atunci când detectează 10.000 EUR sau mai mult în numerar (așa cum este inclus în noua definiție), fiind trimise prin poștă, transport de marfă sau curierat (numerar neînsoțit). La cerere, această declarație trebuie făcută în termen de 30 de zile de către destinatar, expeditor sau de către un reprezentant desemnat al celor doi.

3) Noile norme autorizează, de asemenea, autoritățile vamale să acționeze asupra unor sume mai mici de 10 000 EUR atunci când există indicii că numerarul este legat de activitatea infracțională.

Dacă nu depuneți o declarație (sau o declarație de divulgare atunci când vi se solicită în cazul numerarului neînsoțit) pentru sume în numerar de 10 000 EUR sau mai mult sau dacă există indicii ale unei legături cu activitatea infracțională, numerarul poate fi reținut și se pot confrunta cu sancțiuni. Declarația de numerar în sine înregistrează informații detaliate despre proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.

Cum completez o declarație de numerar când intru sau ies din UE cu 10 000 EUR sau mai mult în numerar?

Statele membre utilizează un formular de declarație armonizat, pe care trebuie să îl completați într-una dintre limbile disponibile pentru țara în care intrați sau ieșiți din UE. Versiunile de referință lingvistice din afara UE sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta călătorii să își completeze declarațiile.

Informații suplimentare și linkul către Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/776 al Comisiei care include în anexa sa formularele utilizate în fiecare stat membru sunt disponibile aici.

Dacă transportați numerar în numele unei companii, numele companiei trebuie să fie menționat în declarație. Pentru persoanele care călătoresc într-un grup, limita de 10 000 EUR se aplică fiecărei persoane în mod individual. Obligația de a declara numerar se aplică și minorilor prin intermediul părinților sau tutorilor legali, precum și persoanelor aflate sub tutelă prin reprezentantul lor legal.

Dacă nu sunteți sigur dacă trebuie să declarați sau nu, ar trebui să solicitați sfatul autorităților competente la punctul de intrare sau ieșire din UE.

Ce penalități se aplică pentru nerespectarea regulilor sau nedeclarare?

În afară de posibila reținere a numerarului în cauză, fiecare stat membru își poate aplica propriile sancțiuni „eficiente, proporționale și descurajante”. Aceasta poate include amenzi semnificative pentru nedeclarare.

Unele țări din UE au, de asemenea, dispoziții naționale care reglementează numerarul transportat între statele membre ale UE sau chiar într-o singură țară. Deși aceste dispoziții nu fac parte din normele UE, Comisia vă recomandă cu tărie să verificați care sunt obligațiile dumneavoastră înainte de a călători.

Ce se întâmplă cu datele pe care le furnizez în declarația de numerar?
Autoritățile relevante vor stoca informațiile furnizate în declarațiile de numerar legate de circulația numerarului care intră sau iese din UE pentru o perioadă de cinci ani înainte de a o șterge.

Statele membre vor transmite date către unitățile lor naționale de informații financiare (UIF).

De asemenea, statele membre vor face schimb de informații despre cazurile de nedeclarare și cazurile de declarații în care există indicii ale legăturilor cu activități infracționale (inclusiv pentru sume mai mici de 10 000 EUR). De asemenea, aceștia vor împărtăși informații de risc anonimizate și rezultate ale analizei de risc.

În unele cazuri în care există indicii de efecte adverse pentru bugetul UE, anumite informații pot fi partajate cu Comisia Europeană, Parchetul European (EPPO) și cu Europol.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo