EU Cash Controls: Din 3 iunie, noi reguli de trecere a frontierei UE, cu numerar în buzunar. Ce trebuie să știi

07 Iun. 2021, 06:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 06:19 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Ca parte a eforturilor UE de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului, toți călătorii care intră sau părăsesc teritoriul UE sunt deja obligați să completeze o declarație de numerar atunci când transportă 10 000 EUR sau mai mult (sau echivalent în alte valute, obligațiuni, acțiuni sau cecuri). Autoritățile vamale sunt împuternicite să verifice persoanele, bagajele și mijloacele lor de transport. De asemenea, sunt împuterniciți să rețină numerarul nedeclarat.

Ce se schimbă începând cu 3 iunie 2021?

1) Definiția „numerarului” din reguli va fi extinsă pentru a include anumite alte elemente valoroase.

Aceasta înseamnă că, începând cu acea dată, trebuie să depuneți o declarație de numerar dacă purtați 10 000 EUR (sau echivalentul acestuia în alte valute) sau mai mult în valoare de unul sau mai multe dintre următoarele elemente incluse în noua definiție a numerarului, atunci când intrarea sau ieșirea din UE:

  • Bancnotele și monedele (inclusiv moneda care nu este în circulație generală, dar care poate fi schimbată în continuare într-o instituție financiară sau bancă centrală),
  • Instrumente negociabile la purtător, cum ar fi cecuri, cecuri de călătorie, bilete la ordin și mandate de plată,
    Monede de aur cu un conținut de aur de cel puțin 90%,
  • Bare, pepite sau aglomerări de aur cu un conținut de aur de cel puțin 99,5%.

2) Autoritățile vamale pot solicita acum ca o declarație de divulgare a numerarului să fie depusă atunci când detectează 10.000 EUR sau mai mult în numerar (așa cum este inclus în noua definiție), fiind trimise prin poștă, transport de marfă sau curierat (numerar neînsoțit). La cerere, această declarație trebuie făcută în termen de 30 de zile de către destinatar, expeditor sau de către un reprezentant desemnat al celor doi.

3) Noile norme autorizează, de asemenea, autoritățile vamale să acționeze asupra unor sume mai mici de 10 000 EUR atunci când există indicii că numerarul este legat de activitatea infracțională.

Dacă nu depuneți o declarație (sau o declarație de divulgare atunci când vi se solicită în cazul numerarului neînsoțit) pentru sume în numerar de 10 000 EUR sau mai mult sau dacă există indicii ale unei legături cu activitatea infracțională, numerarul poate fi reținut și se pot confrunta cu sancțiuni. Declarația de numerar în sine înregistrează informații detaliate despre proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.

Cum completez o declarație de numerar când intru sau ies din UE cu 10 000 EUR sau mai mult în numerar?

Statele membre utilizează un formular de declarație armonizat, pe care trebuie să îl completați într-una dintre limbile disponibile pentru țara în care intrați sau ieșiți din UE. Versiunile de referință lingvistice din afara UE sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta călătorii să își completeze declarațiile.

Informații suplimentare și linkul către Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/776 al Comisiei care include în anexa sa formularele utilizate în fiecare stat membru sunt disponibile aici.

Dacă transportați numerar în numele unei companii, numele companiei trebuie să fie menționat în declarație. Pentru persoanele care călătoresc într-un grup, limita de 10 000 EUR se aplică fiecărei persoane în mod individual. Obligația de a declara numerar se aplică și minorilor prin intermediul părinților sau tutorilor legali, precum și persoanelor aflate sub tutelă prin reprezentantul lor legal.

Dacă nu sunteți sigur dacă trebuie să declarați sau nu, ar trebui să solicitați sfatul autorităților competente la punctul de intrare sau ieșire din UE.

Ce penalități se aplică pentru nerespectarea regulilor sau nedeclarare?

În afară de posibila reținere a numerarului în cauză, fiecare stat membru își poate aplica propriile sancțiuni „eficiente, proporționale și descurajante”. Aceasta poate include amenzi semnificative pentru nedeclarare.

Unele țări din UE au, de asemenea, dispoziții naționale care reglementează numerarul transportat între statele membre ale UE sau chiar într-o singură țară. Deși aceste dispoziții nu fac parte din normele UE, Comisia vă recomandă cu tărie să verificați care sunt obligațiile dumneavoastră înainte de a călători.

Ce se întâmplă cu datele pe care le furnizez în declarația de numerar?
Autoritățile relevante vor stoca informațiile furnizate în declarațiile de numerar legate de circulația numerarului care intră sau iese din UE pentru o perioadă de cinci ani înainte de a o șterge.

Statele membre vor transmite date către unitățile lor naționale de informații financiare (UIF).

De asemenea, statele membre vor face schimb de informații despre cazurile de nedeclarare și cazurile de declarații în care există indicii ale legăturilor cu activități infracționale (inclusiv pentru sume mai mici de 10 000 EUR). De asemenea, aceștia vor împărtăși informații de risc anonimizate și rezultate ale analizei de risc.

În unele cazuri în care există indicii de efecte adverse pentru bugetul UE, anumite informații pot fi partajate cu Comisia Europeană, Parchetul European (EPPO) și cu Europol.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Din anul 2020 Moldova a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională. La 17 aprilie 2020 Moldova a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia).

În august 2021 Moldova a beneficiat de o nouă alocare de DST în sumă de 165,3 milioane DST (alocarea de DST vine cu titlu gratuit. Alocarea DST-urilor nu necesită contribuții din bugetele statelor donatoare. DST-urile reprezintă un activ de rezervă, nu un ajutor extern. Și cel mai important: alocarea de DST nu majorează povara datoriei publice a țării).

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 318,1 milioane DST (cca 453 milioane dolari SUA) la finele lunii august 2021

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală