Au parașutat milioane de lei de la Federația de Parașutism. CNA a zăngănit cătușele

22 Mart. 2022, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2022, 16:48 // Actual //  Lupu Eduard

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat, astăzi, acțiuni de urmărire penală într-un dosar pornit pe fapte de abuz de serviciu, comise de către persoane responsabile din cadrul conducerii Federației de parașutism din Moldova. Acestea sunt suspectate că ar fi adus daune de milioane de lei entității, pe parcursul ultimilor ani de activitate.

Potrivit materialelor cauzei, conducerea Federației ar fi folosit abuziv situația de serviciu și ar fi prestat servicii contra-cost amatorilor de sport cu parașuta. Taxele nu au fost reflectate în evidența financiară.   Astfel, în anul 2019, persoane responsabile din cadrul conducerii Federației ar fi încasat 3 milioane de lei din serviciile prestate, iar în 2020 – peste 7 milioane de lei, fără a le reflecta în evidența financiară, ceea ce reprezintă prejudicii în proporții deosebit de mari cauzate asociației obștești.

În această dimineață, 7 percheziții domiciliare, în birouri și în automobile, au fost operate de către procurori și ofițerii CNA. De la fața locului au fost ridicate dări de seamă și registre cu privire la zborurile efectuate, documente bancare, extrase și alte probe care formează obiectul cauzei.

Cazul este documentat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu. În prezent, un figurant are statut de bănuit și este cercetat în stare de libertate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău