Ucraina promite să nu-i lase flămânzi pe pakistanezi! Grânarul Europei își va exporta cerealele prin Republica Moldova

22 Mart. 2022, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2022, 16:13 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul ucrainean elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte țări pentru a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat într-o conferință de presă, ministrul ucrainean pentru politica agrară și alimentație, Roman Leșcenko, informează publicația ucraineană Delo. Până acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporție de 80% prin porturile sale de la Marea Neagră. La ora actuală, acestea sunt complet blocate de forțele ruse, de aceea guvernul ucrainean caută noi modalități pentru a relua exportul de cereale, relevă publicația menționată.

În prezent, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevedea reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin granița de vest a țării.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a țării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricțiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova și România”, a explicat Leșcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruși. Prin deblocarea a cel puțin unui port, Ucraina va putea crește ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.

„Avem nevoie să deschidem cel puțin un port și vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menționat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă.

De aceea încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanță mondială, nu doar regională, adăugat oficialul ucrainean. În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit țările din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Est, notează Delo.

Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricționat exporturile și a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste țări. Șeful adjunct al președinției de la Kiev, Rostislav Șurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puțin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Pe de altă parte, cinci nave încărcate cu grâu au ‘dispărut’ zilele trecute din portul Berdiansk, oraș ucrainean la Marea Azov, conform publicației Ukrainska Pravda, citată de dpa. Ultima oară acestea au fost văzute când erau mutate de remorchere rusești și duse într-un loc necunoscut. Această informație nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa.

Șeful administrației regionale Zaporojie, Olexandr Staruh, a confirmat dispariția navelor ucrainene cu grâu. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el. Berdiansk a căzut în mâinile forțelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de orașul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp.

Top 5 state unde exportă Ucraina grâu

67% din grâul importat de Pakistan provine din Ucraina, adică 1.344.000 de tone de grâu sunt expediate anual de țara vecină către Pakistan.

Ucraina exportă și 630.000 de tone pe an în Liban, reprezentând jumătate din importurile de grâu al țării mediteraneene.

Alte țări care importă masiv grâu din Ucraina sunt Libia (570.000 de tone, sau 46% din importuri), Tunisia (646.000 de tone, 36% din importuri) și Etiopia (607.000 de tone, 36% din importuri).
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău