Ucraina promite să nu-i lase flămânzi pe pakistanezi! Grânarul Europei își va exporta cerealele prin Republica Moldova

22 Mart. 2022, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2022, 16:13 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul ucrainean elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte țări pentru a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat într-o conferință de presă, ministrul ucrainean pentru politica agrară și alimentație, Roman Leșcenko, informează publicația ucraineană Delo. Până acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporție de 80% prin porturile sale de la Marea Neagră. La ora actuală, acestea sunt complet blocate de forțele ruse, de aceea guvernul ucrainean caută noi modalități pentru a relua exportul de cereale, relevă publicația menționată.

În prezent, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevedea reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin granița de vest a țării.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a țării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricțiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova și România”, a explicat Leșcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruși. Prin deblocarea a cel puțin unui port, Ucraina va putea crește ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.

„Avem nevoie să deschidem cel puțin un port și vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menționat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă.

De aceea încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanță mondială, nu doar regională, adăugat oficialul ucrainean. În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit țările din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Est, notează Delo.

Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricționat exporturile și a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste țări. Șeful adjunct al președinției de la Kiev, Rostislav Șurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puțin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Pe de altă parte, cinci nave încărcate cu grâu au ‘dispărut’ zilele trecute din portul Berdiansk, oraș ucrainean la Marea Azov, conform publicației Ukrainska Pravda, citată de dpa. Ultima oară acestea au fost văzute când erau mutate de remorchere rusești și duse într-un loc necunoscut. Această informație nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa.

Șeful administrației regionale Zaporojie, Olexandr Staruh, a confirmat dispariția navelor ucrainene cu grâu. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el. Berdiansk a căzut în mâinile forțelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de orașul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp.

Top 5 state unde exportă Ucraina grâu

67% din grâul importat de Pakistan provine din Ucraina, adică 1.344.000 de tone de grâu sunt expediate anual de țara vecină către Pakistan.

Ucraina exportă și 630.000 de tone pe an în Liban, reprezentând jumătate din importurile de grâu al țării mediteraneene.

Alte țări care importă masiv grâu din Ucraina sunt Libia (570.000 de tone, sau 46% din importuri), Tunisia (646.000 de tone, 36% din importuri) și Etiopia (607.000 de tone, 36% din importuri).
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău