(FOTO) Student pentru o zi la USM! Elevii din țară s-au familiarizat cu mediul universitar

22 Mart. 2022, 15:29
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2022, 15:29 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Elevii instituțiilor de învățământ general din țară au fost astăzi studenți pentru o zi la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcursul zilei de astăzi, elevii s-au familiarizat cu mediul academic și viața studențească. Pe viitor, elevii își vor urma studiile la universitate pentru a-și asigura o carieră de succes.

În prima parte a zilei, elevii au fost întâmpinați de către rectorul Igor ȘAROV și prim-prorectorul Otilia DANDARA. În cadrul întâlnirii elevii au fost informați despre programele de studii universitare, marea comunitatea a USM și cât este de important să aleagă cea mai mare universitate din țară – Universitatea de Stat din Moldova pentru a-și face studiile.

De asemenea, elevii au vizitat Muzeul USM. Programul a continuat cu o vizită la Centrul MEDIACOR din campusul universitar. Aici au vizitat sălile de producție, dotate cu echipament inovator, dar și inedit pentru piața autohtonă. Directorul MEDIACOR, Aliona MAXIMCIUC, le-a prezentat infrastructura de care dispune centrul și le-a vorbit despre multiplele posibilități de dezvoltare pe care le pot avea în cadrul MEDIACOR.

Fiecare elev și-a ales o facultate pe care ar dori să o urmeze. Fiind însoțiți de către studenți, membri ai ASUSM, elevii au asistat la cursuri și au discutat cu decanii, profesorii și studenții facultăților USM.

Pe parcursul săptămânii curente, elevii care s-au înscris la programul Student USM pentru o zi, vor participa la cursuri și activități de informare, organizate de către toate facultățile USM.

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău