Aurul mai sparge un record. Cotaţia a atins un nou maxim istoric şi a depăşit pragul de 2.300 de dolari/uncie

04 Apr. 2024, 11:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
04 Apr. 2024, 11:19 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Preţul aurului a atins joi un nou record de peste 2.300 de dolari uncia, după ce oficialii Rezervei Federale americane au confirmat aşteptările că dobânzile vor fi reduse în acest an, la care se adaugă cererea crescută de aur din partea băncilor centrale, transmite Bloomberg.

Pe piaţa spot, uncia de aur era cotată în jurul orei 3:43 GMT la 2.299,28 dolari, după ce anterior a atins valoarea record de 2.304,96 dolari. Metalul galben a atins valori record în fiecare dintre ultimele şapte şedinţe de tranzacţionare.

Cel mai recent avans a venit după declaraţiile făcute miercuri de preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit cărora cel mai probabil va deveni adecvat să fie redus costurile cu împrumuturile „la un anumit moment în cursul acestui an”.

În paralel, cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului arată că băncile centrale au continuat să îşi majoreze rezervele de aur în luna februarie, ceea ce înseamnă a noua lună consecutivă de acumulare de aur. Banca centrală din China a dominat achiziţiile de aur, însă şi băncile centrale din India şi Kazahstan au achiziţionat şi ele cantităţi semnificative.

Cu toate acestea, avansul aurului i-a luat prin surprindere pe unii observatori, în special având în vedere că dobânzile din SUA rămân la un nivel ridicat, o situaţie care în mod normal nu este în avantajul aurului.

„Cred că dacă vom continua să vedem o evoluţie de acest tip, trebuie să existe o corecţie. Nu pare să existe un motiv fundamental care să explice această mişcare”, spune Kyle Rodda, analist la Capital.Com Inc.

Investitorii aşteaptă acum datele privind locurile de muncă create în luna martie în SUA, ce urmează a fi publicate vineri, pentru a obţine noi indicii referitoare la starea de sănătate a economiei americane şi direcţia probabilă a politicii monetare. Majoritatea analiştilor intervievaţi de Bloomberg mizează pe faptul că economia americană a creat luna trecută un număr solid de noi locuri de muncă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău