Rusia a brevetat o instalație revoluționară care transformă bălegarul în… apă potabilă. Potrivit Agenției Naționale pentru Inițiative Tehnologice (NTI), dispozitivul, creat de inginerul Vladimir Gorbaciov, este destinat fermelor zootehnice și are scopul de a epura complet dejecțiile animale, eliminând bacteriile, virușii și mirosul neplăcut, rezultatul final fiind o apă considerată sigură pentru consum.
Instalația se bazează pe efectul electrohidraulic – un proces în care un arc electric de înaltă tensiune în lichid generează presiune și unde de șoc, distrugând agenții patogeni. „Aparatul este complet etanș și are foarte puține piese mobile”, a explicat Gorbaciov pentru publicația Izvestia.
De fapt, obiectivul principal al sistemului este producerea de îngrășăminte organice din nămolul rezultat în urma epurării biologice a apei. În proces, bălegarul este amestecat cu turbă măcinată, tratat prin omogenizare electrică, transformat parțial în abur și sterilizat, apoi colonizat cu bacterii benefice. Produsul final ar spori recolta cu până la 30%, potrivit inventatorului.
Instalația este destinată exploatărilor agricole mari — ferme de porci, vaci, păsări sau alte unități cu volum mare de dejecții. Proiectul amintește de o inițiativă similară dezvoltată în 2014 de cercetătorii Universității din Michigan (SUA), care reușeau să obțină 0,5 metri cubi de apă curată dintr-un metru cub de dejecții, apă care putea fi consumată de animale.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!