Energocom a încheiat contracte cu 7 companii europene pentru achiziționarea gazelor de pe piața liberă, conform anunțului traderului de stat. Printre aceste companii se numără și austriecii de la OMV Petrom, care controlează cea mai importantă companie de petrol și gaze din România. Energocom a cumpărat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze, destinate atât consumului curent, cât și stocării.
Licitațiile organizate de Energocom au atras interesul a peste 10 companii, iar din acestea au fost selectate 7 entități pentru semnarea contractelor. Pe lângă OMV Petrom, celelalte companii cu care Energocom a încheiat acorduri sunt Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH și DXT Commodities SA. Energocom a menționat că prețurile oferite în cadrul licitațiilor au fost foarte aproape de prețul mediu de pe piață.
Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de Energocom, a fost de 34,5 EUR/MWh (aproximativ 400 USD/1000 mc). Acest preț va fi completat de cheltuieli suplimentare pentru transport către depozit, injectare, depozitare, extragere și transport către Republica Moldova, când va fi necesar.
Din cauza volatilității mari a prețului la gaze pe piață, Energocom a decis să utilizeze două formule de preț diferite pentru achiziționarea gazelor: o formulă legată de indicele de referință de pe piața olandeză TTF (cea mai importantă piață de gaze din Europa) și o formulă cu preț fix.
Energocom se află în etapa a treia de precalificare aferentă creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care le oferă posibilitatea de a participa la licitații pentru achiziționarea de gaze de la mai multe companii de pe piața energetică europeană. În acest sens, au fost depuse 11 dosare de participare, iar BERD va decide care companii vor fi precalificate pentru a participa la licitații.
Recent, BERD a aprobat o finanțare suplimentară de 165 de milioane de euro (180 de milioane de dolari) pentru Republica Moldova, acoperind astfel 75% din necesarul de gaze al țării. Această inițiativă vine ca o continuare a creditului revolving de 300 de milioane de euro obținut de Moldova anul trecut, care a permis țării să achiziționeze gaze din surse alternative din Europa, înlocuind astfel achizițiile de la Gazprom.