Rusia trebuie să înceteze să mai folosească alimentele ca pe o armă

02 Aug. 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 17 iulie, la aproape un an de la semnarea la Istanbul a Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite Ucrainei să livreze produse agricole pe piețele mondiale, Rusia a decis să se retragă din acest acord. După cum a subliniat secretarul general al ONU, această inițiativă a fost „un far de speranță într-o lume care are nevoie disperată de ea”.

Înainte de începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un furnizor important de alimente la nivel mondial, 1/5 din orzul din întreaga lume provenea din Ucraina, precum și 1/6 din porumb și 1/8 din grâu. După ce Rusia a invadat Ucraina, atacând câmpurile de cereale și silozurile și blocând porturile ucrainene, prețurile mondiale ale alimentelor au atins niveluri record și au pus în pericol aprovizionarea cu alimente esențiale pentru multe țări importatoare. Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a urmărit să restabilească o rută vitală pentru exporturile agricole din Ucraina și să reducă prețurile mondiale la alimente.

În pofida numeroaselor provocări, acordul și-a atins scopul. Începând cu luna august 2022, Ucraina a exportat aproape 33 de milioane de tone de cereale și alimente către 45 de țări, ceea ce a jucat un rol esențial în reducerea prețurilor mondiale la alimente cu aproximativ 25% de la nivelul record atins la scurt timp după atacul Rusiei. După cum arată datele publice privind comerțul, peste jumătate din cantitatea de cereale exportată, inclusiv 2/3 din grâu, a ajuns în țările în curs de dezvoltare.

În plus, Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a asigurat accesul continuu la cereale pentru Programul Alimentar Mondial (PAM). În 2023, 80% din grâul achiziționat pentru a sprijini operațiunile umanitare în țările cu cea mai mare insecuritate alimentară, precum Afganistan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan și Yemen a provenit din Ucraina. Fără ruta din Marea Neagră, PAM trebuie să își procure grâul din altă parte, la prețuri mai mari și cu un termen de livrare mai lung, într-un moment în care lumea se confruntă cu o criză alimentară fără precedent.

Decizia Rusiei a fost luată în pofida propunerilor Secretarului General al ONU de a reînnoi acordul. Pentru a-și declina vina, Rusia a declarat că că propriile sale exporturi agricole nu au fost suficient de facilitate. Acest lucru nu este însă confirmat de datele comerciale disponibile public, care arată că exporturile agricole ale Rusiei sunt înfloritoare. Rusia a obținut, de asemenea, beneficii importante din Memorandumul de Înțelegere cu ONU privind exporturile de îngrășăminte, care a fost negociat în paralel cu Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. ONU a lucrat neîncetat pentru a clarifica cadrul de reglementare și pentru a se implica împreună cu sectorul privat în vederea găsirii unor soluții pentru sectoarele bancar și de asigurări. Aceste eforturi au fost depuse în strânsă colaborare cu UE și cu partenerii săi.

Contrar minciunilor răspândite de Rusia, UE s-a asigurat că sancțiunile sale nu au niciun impact asupra securității alimentare globale. Nu există sancțiuni care să vizeze livrările de alimente și îngrășăminte rusești către țări terțe, iar UE a oferit operatorilor economici explicații, clarificând faptul că aceste tipuri de exporturi către țări terțe sunt permise. De asemenea, am colaborat cu ONU pentru a permite efectuarea plăților aferente.

În ciuda acestor fapte bine cunoscute și verificabile, Rusia a decis să se retragă din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, folosind alimentele ca o armă și punând în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. La câteva ore după ce s-a retras din inițiativă, Rusia a început, de asemenea, să distrugă, prin atacuri zilnice țintite, instalațiile de depozitare a cerealelor și infrastructura portuară a Ucrainei, nu numai de la Marea Neagră, ci și de la Dunăre. Ca reacție imediată, prețurile angro la grâu și porumb au înregistrat cea mai mare creștere de la începutul războiului de agresiune al Rusiei. Este posibil ca volatilitatea crescută a prețurilor la produsele alimentare să persiste atâta timp cât Rusia pune deliberat presiune pe aprovizionarea globală cu alimente, agravând criza care afectează cel mai mult statele dependente de importuri.  Acest lucru este inacceptabil și trebuie condamnat cu fermitate.

În timp ce lumea se confruntă cu întreruperea aprovizionării și creșterea prețurilor, Rusia abordează acum țările vulnerabile, în special din Africa, cu oferte bilaterale de transporturi limitate de cereale, pretinzând că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o. Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă.

Ca răspuns la acțiunile iresponsabile ale Rusiei, UE acționează pe trei direcții principale. În primul rând, vom continua să sprijinim eforturile neobosite ale Organizației Națiunilor Unite și ale Turciei de a relua Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al doilea rând, continuăm să consolidăm „Culoarele de Solidaritate” ca rute alternative pentru ca exporturile agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale prin intermediul UE. Aceste culoare au permis, până în prezent, exportul a peste 41 de milioane de tone de produse agricole ucrainene, iar noi creștem această cifră cât mai mult posibil pentru a atenua consecințele ieșirii Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al treilea rând, am sporit sprijinul nostru financiar pentru țările și persoanele care au cea mai mare nevoie, oferind 18 miliarde de euro pentru a rezolva problema securității alimentare până în 2024.

Facem apel la comunitatea internațională și la toate țările să își intensifice propria asistență în sprijinul securității alimentare globale. Solicităm tuturor partenerilor noștri să îndemne Rusia să revină la negocieri, așa cum a făcut deja Uniunea Africană, precum și să se abțină de la a ataca infrastructura agricolă a Ucrainei. Cu o voce clară și unită, putem determina Rusia să își reia participarea la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Lumea are un interes comun în gestionarea responsabilă a securității alimentare globale. Le suntem datori oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău