Avantaje, dezavantaje, proiectare: cum să aranjezi o fereastră-golf într-un apartament (FOTO)

07 Iul. 2021, 11:59
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 11:59 // Slider //  MD Bani

Ferestrele de golf sunt numite părți ale spațiilor care ies din planul fațadei, fiind parțial sau complet vitrate. Pot fi semicirculare, dreptunghiulare, triunghiulare sau poliedrice.

RBK, împreună cu un proiectant, au realizat o serie de sfaturi despre cum să amenajați o fereastră de tip golf într-un apartament, ce avantaje și dezavantaje are această formă arhitecturală.

De ce ai nevoie de o fereastră de tip golf

Încă nu există un răspuns clar cu privire la motivul pentru care a fost creat inițial acest element arhitectural al clădirii. „Se știe că astfel de structuri au servit ca altar al bisericii, structură defensivă de observație pentru arcași și chiar toaletă în Europa medievală”, explică Inna Kaminskaya, proiectantă și fondatoare a studioului Grande Familia (iRoomproject).

Există două motive principale pentru care arhitecții proiectează ferestre de golf în clădiri rezidențiale, notează designerul. În primul rând, acest lucru se face de dragul aspectului original al fațadelor. În al doilea rând, datorită acestei tehnici arhitecturale, camera devine mult mai luminoasă și mai spațioasă.

Acest tip de ferestre au, de asemenea, dezavantaje: deoarece structura iese dincolo de planul peretelui, vântul o suflă constant – și devine frig în apartament. Prin urmare, în apartamentele cu ferestre de tip golf, este deosebit de important să instalați ferestre de înaltă calitate, cu izolație. În plus, este important să istalați corect fereastra din interior, astfel încât să nu pară străină.

În rezumat, se poate observa că fereastra de golf are următoarele avantaje:

  • suprafața mare;
  • abundența soarelui;
  • design original.

Dezavantajele ferestrelor de tip golf includ:

  • pierderi semnificative de căldură;
  • costuri pentru profilele de ferestre mari;
  • proiect de proiectare non-standard.

Tipuri de ferestre de tip golf

Designul ferestrei de tip golf depinde direct de forma pervazului, de tipul camerei, de suprafața acesteia, de înălțimea plafoanelor și de designul ferestrelor.

„Geometria poate fi unghiulară, semicirculară, dreptunghiulară, triunghiulară, trapezoidală, poligonală. O abordare creativă a decorării vitrinei ar trebui să respecte regula „nu face rău, nu supraîncărca sau strica”. Fereastra de golf nu trebuie aglomerată. Fiți atenți, evaluați avantajele și dezavantajele ferestrei de tip golf, geometria și dimensiunile sale ”, sfătuiește Inna Kaminska.

O fereastră semicirculară – adesea numită venețiană – face fațadele caselor mai fine și mai moi, a remarcat designerul. În tipul trapezoidal, o fereastră mare este situată în centru, iar două mai mici sunt pe laterale, adiacente fațadei. Cea mai puțin comună este forma triunghiulară a ferestrei – dar arată mai interesant decât celelalte, spune Kaminska.

Cum să amenajați spațiul

Amenajarea spațiului cu fereastră tip golf depinde de dimensiunea camerei, de forma ferestrei în sine, de înălțimea plafoanelor și de aspectul general al apartamentului.

Dacă zona camerei este mică, nu ar trebui să așezați mobilier în nișa de pe pervaz, este suficient doar să o decorați cu accesorii frumoase pentru ferestre, perdele sau ecrane pentru calorifer, subliniază designerul.

Și dacă zona permite, va fi posibil să amenajați mobilierul în vitrina în conformitate cu nevoile gospodăriilor.

„Cadrele sau mulajele din jurul ferestrei, extinzându-se până la pragurile ferestrei sau până la podea și cuprinzând radiatorul, este una dintre cele mai interesante tehnici decorative pentru ferestrele de tip golf. Ele pot fi albe sau în culoarea pereților, precum și culori cu accente contrastante. Finalizarea pantelor cu vopsea lucioasă creează o expansiune vizuală a deschiderii ferestrei și conferă camerei o solemnitate.”, recomandă Kaminska.

Culoarea profilului ferestrei poate fi realizată în orice culoare, precum și textura. Nu vă fie teamă să experimentați: dacă interiorul dvs. are culori de bază, puteți vopsi profilul ferestrei în verde mlaștină, în culoarea vinului profund sau în culoarea ocru auriu strălucitor, recomandă expertul.

„Și culorile negru sau grafit sunt câștigătoare atemporale. Sunt perfecte atât pentru interioare în stil clasic, cât și pentru soluții moderne. Perimetrul pantei ferestrelor poate fi tăiat cu oglinzi. Apoi vă puteți bucura de sute de nuanțe de lumină reflectate în oglinzi. Alături de oglinzi, puteți utiliza mozaicuri de smalt, sticlă și oglindă, piatră lustruită și sidef natural ”, a subliniat designerul.

 

 

Alegerea perdelelor potrivite va face ca acest spațiu mic să fie și mai confortabil – pot fi luminoase, întunecate, moderne, tradiționale, scurte sau lungi. Principalul lucru este să le potriviți stilistic cu interiorul și culoarea generală a camerei.

„Așezați calorifere de încălzire sub o fereastră din spate, în spatele frumoaselor ecrane decorative sau mobilier situat în această zonă, amintiți-vă doar regulile de bază ale convecției. Puteți adăuga rafturi pe părțile laterale ale ferestrei pentru cărțile dvs., puteți pune o mică lampă pe fereastră care se va amesteca cu vederea din afara ferestrei și vă va permite să citiți noaptea ”, recomandă designerul.

Mobilier

Zona de machiaj

Amenajarea mobilierului în zona dată este determinată de nevoile proprietarilor de apartamente. Una dintre opțiuni este plasarea mesei de toaletă în nișa vitrinei, recomandă Kaminskaya: lumina naturală va face procesul de machiaj și îngrijire de sine mai convenabil pentru gazda apartamentului. În acest caz, o masă antică va arăta spectaculos în fereastra de golf.

 

Zona de relaxare

Rareori cumpărăm șezlonguri acasă – acest mobilier este destul de voluminos, iar funcționalitatea sa este auxiliară.

„Secțiunea lungă a șezlongului ocupă mult spațiu, dar dacă glisați partea din spate a șezlongului în nișa ferestrei, reduceți spațiul irosit în cameră. Pe fundalul ferestrelor, liniile șezlongului vor arăta obișnuit. În orice moment, vă puteți întinde pentru a vă relaxa sau a citi o carte în lumină naturală, care va fi amplasată în spatele dvs. și va preveni oboseala excesivă a ochilor ”, recomandă designerul.

Zona de masă

Micul dejun, prânzul sau cina în zona vitrinei cu vedere la oraș vă va înveseli, vă va reîncărca bateriile sau vă va relaxa după o zi plină.

„Bucurați-vă de mâncare în timp ce priviți prin ferestrele frumoase. Dacă zona este suficientă, plasați un grup de mese confortabile în această zonă, va da o senzație de confort și va face și mai plăcute întâlnirile de familie și întâlnirile cu prietenii „, a explicat expertul, menționând că o masă rotundă și fotolii confortabile ar fi arata bine într-o astfel de zonă în jurul lui.

Zona de joc

Ferestrele de tip golf este potrivită și ca zonă de joacă pentru copii. Aici puteți așeza un covor, puteți pune rafturi joase cu jucării și cărți sau un leagăn, spune designerul.

O altă opțiune pentru a juca într-o fereastră de golf este o zonă de studiu unde puteți așeza o masă și o bibliotecă pentru manuale.

Cel mai luminos loc din apartament este perfect pentru a dobândi cunoștințe, subliniază Kaminska.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală