Avertisment dur pentru Republica Moldova. Livrările de arme nu sunt pe placul Moscovei

26 Aug. 2023, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2023, 05:24 // Actual //  bani.md

Rusia avertizează Republica Moldova să nu se implice prea mult în procesul de ”susținere” a Kievului. Astfel de acțiuni, mai consideră Moscova, pun în pericol securitatea în regiune.

Avertisment dur pentru Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat direct regimul de al Chișinău, să nu mai susțină Ucraina. În caz contrar, securitatea din regiune ar urma să fie pusă în pericol.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu, Maria Zaharova acuză regimul de la Chișinău că poate deveni complice la crimele de război.

”Aș dori să avertizez Chișinăul, oficial, să nu se implice prea mult în procesul de susținere a Ucrainei, deoarece acest lucru nu numai că va pune în pericol stabilitatea și securitatea în regiune, dar va face de fapt din Republica Moldova un complice la crimele de război ale regimului de la Kiev”, a declarat oficialul.

Zaharova a mai subliniat că, în pofida statutului de neutralitate consacrat în Constituția Republicii Moldova, Occidentul ”continuă să antreneze activ” țara în conflictul ucrainean.

”Am avertizat în repetate rânduri Chișinăul oficial despre consecințele dezastruoase ale unor astfel de pași. Toți politicienii moldoveni rezonabili cărora le pasă de viitorul statului lor trag literalmente un semnal de alarmă în această privință. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești continuă să tragă țara în abis, acolo unde se află deja Ucraina vecină”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Republica Moldova acuzată că ajută Ucraina

Oficialul de la Moscova a mai spus, de asemenea, că Rusia observă transformarea treptată a Republicii Moldova într-un ”apendice logistic al regimului de la Kiev”.

Imediat după începerea operațiunii militare speciale, Chișinăul a început livrări pe scară largă către Ucraina de diverse bunuri. Printre acestea, combustibil, medicamente sau alimente alimente.

Rusia consideră că problema livrărilor de arme către Ucraina, prin teritoriul Republicii Moldova nu pot decât să provoace îngrijorare.

Ministerul de Externe de la Moscova a mai anunțat că este la curent cu lucrările făcute de Republica Moldova. Este vorba despre reabilitarea unei magistrale feroviare dar și consolidarea pistei de la Aeroportul din Chișinău.

”Nu este o coincidență faptul că astăzi, sub supravegherea SUA și a UE, și pe cheltuiala lor, se lucrează activ la îmbunătățirea infrastructurii feroviare și rutiere critice a Moldovei. Cu o frecvență impresionantă, inspectorii americani evaluează fezabilitatea primirii aeronavelor de mare tonaj pe aeroportul din Chișinău”, a subliniat Zaharova.

Interzicerea libertății de exprimare. Avertisment dur pentru Republica Moldova

În plus, diplomatul a mai atras atenția asupra faptului că Republica Moldova este la egalitate cu Ucraina „în problema distrugerii libertății de exprimare”.

Rusia susține că autoritpățile locale duc o luptă împotriva opozanților politici ai regimului. Moldova a avut ideea de a crea un alt instrument de suprimare a disidenței în spațiul public.

”La 18 august, a intrat în vigoare legea privind Centrul de comunicare strategică și lupta împotriva dezinformării. În același timp, Chișinăul nu ascunde că activitatea noii structuri va avea ca scop contracararea „propagandei rusești”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a anuțat că autoritățile moldovenești, încălcă flagrant toate obligațiile lor internaționale în domeniul asigurării libertății presei. Informațiile care ajung la oameni sunt filtrate, presa rusă fiind aproape interzisă.

”În același timp, activitățile presei pro-occidentale și ucrainene din Moldova, care manipulează liber opinia publică și impun narațiuni vădit antirusești fără nicio restricție, nu sunt restricționate în niciun fel și este puțin probabil să primească evaluări critice din partea centrului în curs de înființare”, a conchis diplomatul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău