Baletul concesionării Aeroportului Chișinău! Spînu – DA, Maia Sandu – BA

08 Dec. 2023, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe companii europene au arătat deschidere pentru a investi în Aeroportul Chișinău, dar au cerințe clare pentru a-și materializa intențiile, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Unul dintre principalele puncte de discuție este necesitatea unui consultant cu reputație internațională pentru a superviza proiectul. Ministerul Infrastructurii a identificat IFC (International Finance Corporation) din cadrul Băncii Mondiale drept un partener potrivit, oferind expertiză și asistență juridică. Cu toate acestea, costul implicării unui astfel de consultant reprezintă o preocupare majoră pentru companii.

„Pentru aceste companii, este un cost foarte mare, și ele vor să se asigure că totul este făcut corect”, a explicat ministrul Spînu. Aceasta reflectă dorința firmelor de a asigura o gestionare eficientă și transparentă a proiectului.

Al doilea element cheie este organizarea unui tender internațional, care să ofere condiții clare și acces echitabil pentru toți participanții. Companiile interesate consideră formarea unui consorțiu format din trei componente esențiale: finanțare, constructor și operator.

„Vom analiza care este cea mai bună soluție: tender pentru un parteneriat public-privat (concesionare) sau contract de management. Obiectivul este să aducem companii europene într-un consorțiu care să investească, să construiască și să opereze la cele mai înalte standarde”, a subliniat ministrul. Cu toate acestea, acest proces va dura până în 2025, datorită etapelor necesare precum studiul de fezabilitate, precalificarea, tenderul și selectarea companiei potrivite.

Președinta Maia Sandu declara anterior că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău. Ea a subliniat că: „concesiunile în sine nu sunt ilegale, dar a adăugat că ceea ce s-a întâmplat anterior nu a fost o concesiune corectă, ci o schemă frauduloasă prin care aeroportul a ajuns în mâinile lui Ilan Șor”.

Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat către  AviaInvest care revenit înapoi în administrarea Statului în data de 23 noiembrie 2022 după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău