FMI debursează 95 de milioane USD și un nou program de 173 de milioane USD

08 Dec. 2023, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2023, 10:13 // Actual //  bani.md

Comitetul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cea de-a patra revizuire a acordurilor Facilității Extinse de Credit (ECF) și Facilității Fondului Extins (EFF) cu Republica Moldova, permițând o debursare imediată de aproximativ 95 de milioane de dolari SUA (70,95 milioane DST). În plus, a fost aprobat un nou aranjament în cadrul Facilității pentru Reziliență și Durabilitate (RSF) în valoare de 173 de milioane de dolari SUA (129,375 milioane DST).

„Implementarea ECF/EFF a rămas solidă, concentrându-se pe reforme esențiale în domenii precum guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și statul de drept. Comitetul Executiv a evidențiat importanța continuării reformelor pentru a susține creșterea durabilă și a asigura convergența către nivelurile de venit ale Uniunii Europene. Republica Moldova se confruntă cu provocări persistente ca urmare a războiului din Ucraina, iar politicile adoptate se concentrează pe atenuarea crizelor și redresarea economică. De asemenea, s-a subliniat că, pe măsură ce riscurile se reduc, politica trebuie să se orienteze către obiectivele de dezvoltare pe termen lung, menținând în același timp sustenabilitatea fiscală”, se arată în mesajul FMI.

În cadrul noului aranjament RSF, Moldova va primi sprijin financiar pentru consolidarea rezilienței la schimbările climatice, reforme în sectorul energetic, îmbunătățirea pregătirii sectorului financiar intern și mobilizarea finanțării durabile.

Într-un comunicat oficial, Kenji Okamura, director general adjunct al FMI, a declarat: „Performanța Republicii Moldova în cadrul ECF/EFF a rămas puternică, chiar și în fața unui mediu complex. Reformele în domeniile guvernanței fiscale, supravegherii financiare și statului de drept au contribuit la consolidarea rezilienței economice.”

Cu toate că se preconizează o redresare economică modestă în 2023, sprijinită de agricultură, creșterea consumului și investiții, autoritățile sunt conștiente de necesitatea continuării reformelor pentru a promova o dezvoltare durabilă și pentru a reduce riscurile fiscale. Următoarea consultare la articolul IV cu Republica Moldova este programată conform deciziei Consiliului Executiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală