FMI debursează 95 de milioane USD și un nou program de 173 de milioane USD

08 Dec. 2023, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 10:13 // Actual //  Lupu Eduard

Comitetul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cea de-a patra revizuire a acordurilor Facilității Extinse de Credit (ECF) și Facilității Fondului Extins (EFF) cu Republica Moldova, permițând o debursare imediată de aproximativ 95 de milioane de dolari SUA (70,95 milioane DST). În plus, a fost aprobat un nou aranjament în cadrul Facilității pentru Reziliență și Durabilitate (RSF) în valoare de 173 de milioane de dolari SUA (129,375 milioane DST).

„Implementarea ECF/EFF a rămas solidă, concentrându-se pe reforme esențiale în domenii precum guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și statul de drept. Comitetul Executiv a evidențiat importanța continuării reformelor pentru a susține creșterea durabilă și a asigura convergența către nivelurile de venit ale Uniunii Europene. Republica Moldova se confruntă cu provocări persistente ca urmare a războiului din Ucraina, iar politicile adoptate se concentrează pe atenuarea crizelor și redresarea economică. De asemenea, s-a subliniat că, pe măsură ce riscurile se reduc, politica trebuie să se orienteze către obiectivele de dezvoltare pe termen lung, menținând în același timp sustenabilitatea fiscală”, se arată în mesajul FMI.

În cadrul noului aranjament RSF, Moldova va primi sprijin financiar pentru consolidarea rezilienței la schimbările climatice, reforme în sectorul energetic, îmbunătățirea pregătirii sectorului financiar intern și mobilizarea finanțării durabile.

Într-un comunicat oficial, Kenji Okamura, director general adjunct al FMI, a declarat: „Performanța Republicii Moldova în cadrul ECF/EFF a rămas puternică, chiar și în fața unui mediu complex. Reformele în domeniile guvernanței fiscale, supravegherii financiare și statului de drept au contribuit la consolidarea rezilienței economice.”

Cu toate că se preconizează o redresare economică modestă în 2023, sprijinită de agricultură, creșterea consumului și investiții, autoritățile sunt conștiente de necesitatea continuării reformelor pentru a promova o dezvoltare durabilă și pentru a reduce riscurile fiscale. Următoarea consultare la articolul IV cu Republica Moldova este programată conform deciziei Consiliului Executiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău