Banca Centrală a Rusiei anunță o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază

10 Iun. 2022, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Iun. 2022, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 11% până la 9,5%, nivelul de dinaintea crizei, şi a anunţat că va continua să exploreze posibilitatea unor noi reduceri, în condiţiile în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 20 de ani, transmite Reuters.

De asemenea, instituția menționează că ar putea fi aplicate noi reduceri în cazul în care va fi necesar.

„Banca Centrală a Rusiei va lua în considerare necesitatea unor noi reduceri, la viitoarele reuniuni”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Analiştii se aşteptau vineri la o reducere până la 10% a costului creditului.

În urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, apoi a redus-o treptat, până la 9,5%.

Moneda Rusiei s-a apreciat, şi se tranzacţiona la un curs de 57,31 ruble pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 25 martie, de la aproximativ 57,70 înainte de anunţarea deciziei, scrie Agerpres.

În 7 iunie, rata anuală a inflaţiei în Rusia se situa la 17%. Banca Centrală a Rusiei speră că inflaţia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024. Instituţia a revizuit estimările privind inflaţia, estimând pentru acest an un nivel de 14-17%, după ce anterior previziona un nivel de 18-23%.

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a apreciat că declinul activităţii economice în trimestrul doi din 2022 a fost mai puţin pronunţat decât se estima, iar contracţia anuală ar putea fi de asemenea mai redusă decât se previziona în aprilie. Anul trecut, economia rusă a înregistrat o creştere de 4,7%.

Viitoarea reuniune de politică monetară este programată în 22 iulie.

Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Realitatea Live

05 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Americanii au avertizat Germania, la fel și est-europenii. Dar Germania a continuat să cumpere din ce în ce mai mult gaz natural din Rusia. Se pare că Putin a ales să-și folosească livrările de gaze naturale către Germania drept o armă.

Săptămâna trecută, Rusia a redus cantitatea de gaz trimisă în Germania prin conducta Nord Stream 1 de la Marea Baltică. Justificarea: Lucrări de reparații. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat creșterea nivelului de alertă pentru gaze naturale și a numit mutarea de la Moscova drept „atac economic” și „situație gravă”. Planul său de urgență cere germanilor să-și reducă consumul de energie și companiilor să economisească gaz și să-și vândă capacitatea nenecesară la licitații speciale.

Războiul din Ucraina a arătat fără milă cum cea mai mare țară industrializată a Europei a greșit grav în politica energetică și s-a predat lui Putin. Au existat o mulțime de promisiuni și anunțuri, dar niciodată un plan clar – cel puțin nu unul care a fost implementat rapid. Oricine ar fi putut recunoaște că lipsurile de energie erau o posibilitate distinctă. În schimb, partidele politice ale Germaniei au continuat să abandoneze tehnologiile pentru a salva clima.

„Dependența energetică de Rusia a fost rațională, toată lumea a profitat”, spune Rolf Martin Schmitz, până anul trecut directorul general al companiei germane de energie RWE. „Doar că planul nu prevedea un despot ca Putin. Asta nu făcea parte din ecuație”. Spre deosebire de riscurile pe care le poate reprezenta energia nucleară, potențialele pericole asociate cu Rusia au părut întotdeauna gestionabile. Era doar una dintre multele variabile pe care Germania le acceptase în lumea globalizată.

Embargoul nu a fost în vigoare de mult. Germanii și rușii nu au vrut să permită altora să le strice cooperarea în domeniul gazelor – o atitudine care va caracteriza și deceniile care au urmat. Fiecare guvern german a văzut mai multe oportunități decât pericol atunci când a fost vorba de gazul rusesc – indiferent cine a criticat cooperarea și indiferent de ce.

La sfârșitul anilor 1960, Leonid Brejnev era liderul sovietic. Dar era și inginer prin pregătire și știa ce poate face inamicul de clasă. „Ca să fiu sincer, avem nevoie de cooperare pentru rearmare”, se arată în procesele-verbale clasificate cândva de la o consultare germano-sovietică. Mai mult, o astfel de cooperare ar „solidifica prietenia noastră”. Sau mai degrabă, ușurează dușmănia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău