Băncile americane reintră prudent pe o piaţă care le-a adus pierderi dureroase în ultimul an

31 Mai 2023, 06:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 06:18 // Actual //  Lupu Eduard

Băncile din SUA reîncep să fi­nanţeze achiziţii pe datorie după un an dureros în care comisioanele au scă­zut puternic, scrie Financial Times.

În ultimele luni, băncile au îm­pru­mutat miliarde de dolari pentru finanţarea de achiziţii pe datorie rea­lizate de Apollo Global, Elliott Ma­nagement, Blackstone şi Veritas Capital. Este o evoluţie benefică pen­tru giganţii din private equity, care stau pe sute de miliarde de dolari în căutarea de opţiuni atractive de fi­nan­ţare, în condiţiile în care creşte­rea dobânzilor le erodează randa­mentele.

Bancherii spun că, în pofida tur­bulenţelor care au lovit sectorul ban­car în primăvară, piaţa devine din nou atractivă.

Veniturile băncilor de investiţii au fost afectate puternic de o scădere dramatică a tranzacţiilor în domeniul corporate şi private equity, cu per­spectivele economice în deteriorare şi criza bancară din primăvară con­tribuind la reducerea volumului de fuziuni şi achiziţii până la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu în primul trimestru.
Comisioanele pentru subscrierea de obligaţiuni şi credite cu risc ridicat sunt cu peste 20% sub media pe cinci ani, potrivit datelor London Stock Exchange Group.

Băncile speră acum să profite de un raliu al acestei pieţe în acest an. Fir­mele de private equity începuseră să recurgă la creditori direcţi ca Apollo, Blackstone şi HPS Invest­ment Ma­nage­ment pentru a-şi finan­ţa preluă­rile pe fondul reticenţei băncilor.

În această lună, un grup de bănci condus de Goldman Sachs i-a împru­mutat pe Eliott şi pe unii dintre par­tenerii firmei care au susţinut pre­luarea companiei de servicii medica­le Syneos cu 3,7 miliarde de dolari. Pachetul de finanţare bancară a „bătut“ o pro­punere rivală venită din partea unor creditori privaţi.

Marc Lipschultz de la managerul de active Blue Owl arată că băncile sunt foarte selective când vine vorba de acordurile de finanţare de buy­outuri de către firme de private equity, alegând tranzacţiile cu un grad de risc relativ scăzut.

Exodul băncilor de pe această piaţă a venit în contextul actual difi­cil. Cu Fed majorând rapid dobân­zile, aproape toate instituţiile de pe Wall Street au suferit pierderi legate de creditele pe care se angajaseră să le acorde clienţilor private equity îna­inte ca pieţele să scadă puternic. Pen­tru tranzacţiile mai riscante, cre­dito­rii privaţi rămân opţiunea de bază.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău