Băncile americane reintră prudent pe o piaţă care le-a adus pierderi dureroase în ultimul an

31 Mai 2023, 06:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 06:18 // Actual //  Lupu Eduard

Băncile din SUA reîncep să fi­nanţeze achiziţii pe datorie după un an dureros în care comisioanele au scă­zut puternic, scrie Financial Times.

În ultimele luni, băncile au îm­pru­mutat miliarde de dolari pentru finanţarea de achiziţii pe datorie rea­lizate de Apollo Global, Elliott Ma­nagement, Blackstone şi Veritas Capital. Este o evoluţie benefică pen­tru giganţii din private equity, care stau pe sute de miliarde de dolari în căutarea de opţiuni atractive de fi­nan­ţare, în condiţiile în care creşte­rea dobânzilor le erodează randa­mentele.

Bancherii spun că, în pofida tur­bulenţelor care au lovit sectorul ban­car în primăvară, piaţa devine din nou atractivă.

Veniturile băncilor de investiţii au fost afectate puternic de o scădere dramatică a tranzacţiilor în domeniul corporate şi private equity, cu per­spectivele economice în deteriorare şi criza bancară din primăvară con­tribuind la reducerea volumului de fuziuni şi achiziţii până la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu în primul trimestru.
Comisioanele pentru subscrierea de obligaţiuni şi credite cu risc ridicat sunt cu peste 20% sub media pe cinci ani, potrivit datelor London Stock Exchange Group.

Băncile speră acum să profite de un raliu al acestei pieţe în acest an. Fir­mele de private equity începuseră să recurgă la creditori direcţi ca Apollo, Blackstone şi HPS Invest­ment Ma­nage­ment pentru a-şi finan­ţa preluă­rile pe fondul reticenţei băncilor.

În această lună, un grup de bănci condus de Goldman Sachs i-a împru­mutat pe Eliott şi pe unii dintre par­tenerii firmei care au susţinut pre­luarea companiei de servicii medica­le Syneos cu 3,7 miliarde de dolari. Pachetul de finanţare bancară a „bătut“ o pro­punere rivală venită din partea unor creditori privaţi.

Marc Lipschultz de la managerul de active Blue Owl arată că băncile sunt foarte selective când vine vorba de acordurile de finanţare de buy­outuri de către firme de private equity, alegând tranzacţiile cu un grad de risc relativ scăzut.

Exodul băncilor de pe această piaţă a venit în contextul actual difi­cil. Cu Fed majorând rapid dobân­zile, aproape toate instituţiile de pe Wall Street au suferit pierderi legate de creditele pe care se angajaseră să le acorde clienţilor private equity îna­inte ca pieţele să scadă puternic. Pen­tru tranzacţiile mai riscante, cre­dito­rii privaţi rămân opţiunea de bază.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău