Inflaţia a ajutat până acum guvernele supraîndatorate europene

31 Mai 2023, 06:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 06:24 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia record din Europa a fost bună pentru guvernele îndatorate peste măsură deoarece inflaţia erodează da­toria. De asemenea, cu cât un produs se scumpeşte mai mult, cu atât venitul din TVA aplicată lui este mai mare, aducând fără efort mai mulţi bani la buget.

Dar cum era inflaţiei record se apropie de sfârşit, aşa cum asigură politiceni şi conducători de bănci cen­trale, guvernele vor reîncepe să simtă presiu­nea datoriilor, moştenire a vremurilor când dobânzile mici le-au încurajat să cheltuiască bani pe care nu-i aveau.

Astfel de presiuni se pot manifesta prin nevoia de a găsi noi surse de venituri sau prin problemele pe pieţele de finanţare internaţio­nale. Dacă investitorii consideră că un stat are deficite şi datorii nesustenabile, ei vor cere mai mult pentru a da bani cu împrumut, iar agen­ţiile de evaluare financiară pot retrograda ra­tin­gurile suverane, îngreunând accesul la pieţele de finan­ţare. Datoria va de­veni astfel mai scumpă.

În Europa de Est, Portfolio.hu trage un semnal de alarmă în privinţa datoriilor Un­ga­riei. Inflaţia şi creşterea PIB au ţinut datoriile în frâu până acum. Dar dacă economia nu avansează în continuare su­ficient de puternic, în 2024 dato­riile pot ajunge la niveluri îngrijorătoare. Guvernul crede că poate reduce datoria de la 73,3% din PIB în 2022 la 56,3% din PIB în 2027. CE nu este atât de optimistă. Portfolio.hu a calculat că proiecţiile guvernu­lui s-ar putea adeveri anul acesta, dar doar mulţumită inflaţiei deosebit de puternice. Un­garia are cea mai mare inflaţie din UE.

Pentru ca prognozele să se ade­verească şi anul viitor, va fi nevoie de o creştere economică viguroasă şi de o disciplină bugetară strictă. Că puterea inflaţiei scade o arată Spania, unde indicatorul, ajustat pentru a fi comparabil cu cele din alte state europene, a încetinit de la 3,8% în aprilie la 2,9% în mai, a­proa­pe de pragul de 2% ţintit de BCE.

Este o încetinire a inflaţiei de o am­ploare la care nu se aştepta nimeni şi are drept cauze scăderea preţurilor carburanţilor şi încetinirea scumpirilor la alimente. Spania este un caz aparte în peisajul inflaţionist european deoa­re­ce a luat din timp măsuri pentru a se proteja de inflaţia creată de explozia preţurilor gazelor naturale. Însă ce se întâmplă acolo cu preţurile poate fi considerat un indicator de tendinţă şi pentru Europa. Sub conducerea premierului socialist Pedro Sanchez, Spania s-a transfor­mat într-un stat providenţă, cu chel­tuieli sociale mai mari şi cu venituri la buget mai mici. Datoria, una dintre cele mai ridicate din UE, creşte.
Potrivit calculelor băncii centrale spaniole, datoria cumulată a administraţiilor publice a urcat cu 1% în martie, faţă de luna anterioară, la nivelul record de 1.535 miliarde de euro. Însă raportată la PIB, datoria a scăzut de la 113,2% în decembrie la 113% – iar acest lucru arată cum o datorie care creşte ca valoare poa­te să scadă în raport cu PIB-ul dacă economia avansează. Nivelurile considerate optime în tratatele UE sunt de sub 60% din PIB, dar acest prag este contestat în prezent, având în vedere transformările economice, demogra­fi­ce şi programele de cheltuieli şi subvenţii ma­sive introduse de guverne în pandemie şi în criza energetică. În ultimele 12 luni, datoria publică a Spaniei a crescut cu 5,6%. Guvernul este optimist că poate duce datoria în jos la 110% din PIB până în 2024, dar partidul de guvernământ a avut probleme mari în alege­rile locale recente, alegătorii semnalând că preferă formaţiuni de dreapta.

Agenţia de rating Fitch a confirmat luna această calificativul „A-“ al datoriei spaniole pe termen lung, cu perspectivă stabilă, menţio­nând persistenţa surplusului de cont curent şi a valorii adăugate mari pe care o produce eco­no­mia. Spania pare un caz fericit. Datele pri­vind inflaţia de acolo au avut efecte pozitive în întreaga zonă euro, yieldurile (costurile de finanţare) obligaţiunilor guvernamentale scă­zând deoarece investitorii cred că retragerea inflaţiei va încuraja BCE să încetinească ritmul majorărilor de dobândă.

Portugalia se declară mai ambiţioasă, intenţionând să-şi reducă anul acesta datoria sub nivelul Spaniei sau cel al Franţei, cu toate că nu se anunţă un an prea bun din punctul de vedere al creşterii economice.

Instrumentul utilizat în acest sens este controlul bugetar strict. Italia, cu o datorie de 144% din PIB în 2022, nu stă atât de bine. În pofida îngrijorărilor că majorările de dobânzi efectuate de BCE pentru a stăvili inflaţia va arunca Italia în infernul pieţelor de finanţare, acestea au fost până acum calme, yieldurile italiene neînregistrând creşteri periculoase. Însă dobânzile mai mari fac mai mare şi costul serviciului datoriei de peste 2.000 de miliarde de euro. Yieldul mediu pentru obligaţiunile guvernamentale emise între ianuarie şi aprilie a sărit de la aproape 0 în 2021 la 3,4%, scrie Reuters. Serviciul datoriei a urcat de la 3,6% la 4,4% din PIB în 2022, iar acest salt cel mai probabil nu reflectă pe deplin majorările de dobânzi efectuate până acum de BCE. Prin urmare, cel mai probabil costurile cu datoria vor continua să crească. Oliver Bäte, CEO al Allianz, a explicat liniştea de pe pieţe prin faptul că BCE încă reinvesteşte sume imense de bani în obligaţiuni guvernamentale. De asemenea, unele ţări, cum este Grecia, au progresat enorm de mult faţă de situaţia în care erau când a izbucnit criza datoriilor suverane. Pe de altă parte, Franţa şi Germania cheltuie în continuare de parcă ar avea toţi banii de pe lume, spune bancherul. „Problema datoriei se mută spre centrul Europei, şi, pe deasupra, avem acolo creştere economică mai slabă decât la periferie. Lucrurile nu pot continua aşa, iar politicienii vor trebui să le spună acest lucru şi oamenilor“, a afirmat Bäte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău