Băncile italiene și franceze au cea mai mare expunere la Rusia

01 Mart. 2022, 13:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Mart. 2022, 13:04 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Extinderea sancţiunilor financiare impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei a provocat turbulenţe în rândul băncilor europene, cele italiene şi franceze având cea mai mare expunere la Rusia, transmite Reuters.

Divizia europeană a Sberbank, cel mai mare grup bancar rusesc, este în pragul falimentului după ce deponenţii s-au grăbit să îşi retragă economiile, speriaţi de consecinţele extinderii conflictului.

Printr-o decizie care a schimbat semnificativ sectorul financiar, statele occidentale au decis excluderea unor bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

Deciziile sunt menite să submineze capacitatea Rusiei de a face faţă sancţiunilor economice şi reprezintă o ameninţare pentru băncile occidentale expuse la economia rusă.

În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria, cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a noua cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.

Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist.

De asemenea, Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Banca franceză SocGen, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18 miliarde de euro la Rusia. Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.

Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, expunerea sa fiind de 14,2 miliarde de euro.

Intesa Sanpaolo, cel mai mare grup bancar italian, este de asemenea activă în Rusia, unde finanţează proiecte majore de investiţii în domeniul energetic. Expunerea Intesa la Rusia totaliza 5,57 miliarde de euro. Banca are şi o subsidiară în Ucraina.

Grupul bancar olandez ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro, şi de aproximativ 600 milioane de euro în cazul clienţilor din Ucraina.

Majoritatea acestor împrumuturi sunt în euro şi dolari.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău