Bani pentru Kremlin! Giganții americani plătesc taxe uriașe în Rusia, 1,2 miliarde de dolari

11 Ian. 2025, 18:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 18:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile americane care își continuă activitatea pe piața rusă au achitat peste 1 miliard de dolari în taxe către bugetul Rusiei în 2023. Potrivit publicației Newsweek, citând datele grupului B4Ukraine și ale Institutului Școlii de Economie din Kiev (KSE), suma totală a impozitelor pe profit plătite de aceste companii a fost de 1,2 miliarde de dolari.

În 2021, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, valoarea taxelor plătite de companiile americane în Rusia a fost de 915,7 milioane de dolari, deși veniturile erau mai mari – 50 de miliarde de dolari, comparativ cu 30,5 miliarde de dolari în 2023. Astfel, în 2023, Statele Unite au devenit cel mai mare plătitor străin de taxe către bugetul Rusiei.

Printre cele mai mari companii americane care contribuie la bugetul Rusiei se numără:

Philip Morris – 220 milioane dolari,

PepsiCo – 135 milioane dolari,

Mars – 99 milioane dolari,

Procter & Gamble – 67 milioane dolari,

Mondelez – 62 milioane dolari,

Citigroup – 53 milioane dolari,

Cargill – 50 milioane dolari,

Johnson & Johnson – 42 milioane dolari,

Coca-Cola Hellenic – 34 milioane dolari,

Weatherford – 32 milioane dolari.

Fostul ambasador al SUA în Rusia și profesor la Universitatea Stanford, Michael McFaul, a criticat dur companiile care au decis să-și continue activitatea în Rusia. Într-o declarație pentru Newsweek, el a numit aceste acțiuni imorale:
„Este absolut rușinos că aceste companii americane au ales să rămână în Rusia, subvenționând războiul barbar al lui Putin în Ucraina. Sper că acționarii acestor companii vor reflecta asupra moralității acestui [sprijin indirect] pentru uciderea civililor. Nu este prea târziu să facă ceea ce trebuie.”

Pe locul doi în clasamentul contribuabililor străini se află companiile germane, care au plătit Rusiei 693 de milioane de dolari, urmate de cele austriece, cu contribuții de 579 de milioane de dolari.

Newsweek a menționat că firmele străine care doresc să părăsească piața rusă se confruntă cu condiții stricte impuse de autoritățile ruse, inclusiv un „impozit de ieșire” de 15% și o reducere obligatorie de 50% la vânzarea activelor. Doar în perioada ianuarie-martie 2024, „impozitul de ieșire” a generat pentru Rusia 385 de milioane de dolari.

 

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală