Banii de la FMI, de la centura de siguranţă, la bani pentru susținerea bugetului

08 Iun. 2022, 09:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 09:25 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La sfârșitul lunii mai rezervele valutare s-au cifrat la 3,554 miliarde USD cu 209,4 mil. USD mai mult față de luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea rezervelor valutare ale băncii centrale au crescut urmare a creditului de la FMI în sumă de 144 mil. USD, intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 73,91 mil. dolari SUA și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 21,38 mil. dolari SUA.

Totodată, rezervele valutare s-a redus urmare a intervențiilor nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută: 18,50 mil. dolari SUA și a plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 13,20 mil. dolari SUA.

În octombrie 2021, activele oficiale de rezervă au înregistrat maximul istoric de 4,08 miliarde USD.

La sfârşitul anului 2020 rezervele valutare au însumat 3,7 miliarde USD, în anul 2019 – 3,05 miliarde USD în 2018 – 2,9 miliarde USD, în 2017 – 2,8 miliarde USD, în 2016 – 2,2 miliarde USD, în 2015 – 1,756 miliarde USD, în 2014 – 2,156 miliarde USD, în 2013 – 2,8 miliarde USD, în 2012 – 2,5 miliarde USD, în 2011 – 1,965 miliarde USD, iar în 2010 – 1,7 miliarde USD.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:18
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:18 // Uncategorized //  Ursu Victor

Germania analizează posibilitatea de a repatria cele 1.236 de tone de aur aflate în prezent în custodia Rezervei Federale din New York, potrivit unei investigații publicate de Politico. Valoarea metalului prețios este estimată la aproximativ 113 miliarde de euro.

Motivul? Tot mai mulți oficiali germani nu mai consideră Statele Unite un partener de încredere, în special în contextul unei posibile reveniri la putere a fostului președinte Donald Trump. Potrivit publicației, guvernul german este „șocat” de imprevizibilitatea politicii americane și de escaladarea discursurilor extremiste din jurul campaniei lui Trump.

Germania deține a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, iar 37% din această rezervă este stocată în SUA, ca formă de garanție financiară în eventualitatea unor nevoi urgente de conversie în dolari sau alte valute forte. Însă în actualul context geopolitic, inclusiv în urma unei serii de declarații radicale ale unor apropiați ai lui Trump și a intervențiilor în alegerile din UE, acest aranjament pare din ce în ce mai riscant.

„Bineînțeles că întrebarea se pune din nou acum”, a declarat Marco Wanderwitz, deputat CDU aflat la final de mandat, care încă din 2012 solicita controale mai stricte asupra aurului depozitat în SUA și, eventual, repatrierea acestuia. La rândul său, europarlamentarul Markus Ferber a cerut mai multă transparență și inspecții clare privind rezervele.

Tema repatrierii aurului german nu este nouă, dar devine din nou actuală într-o lume în care „de neconceputul devine brusc gândibil”, remarcă Politico, referindu-se la noile incertitudini din relația transatlantică și la tentațiile autoritariste ale fostului lider american.

Această mișcare ar putea marca o schimbare profundă în încrederea Berlinului față de aliatul său tradițional și ar putea avea implicații majore în arhitectura financiară globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ