Banii străinilor, colacul de salvare pentru bugetul Republicii Moldova

23 Nov. 2021, 14:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Nov. 2021, 14:58 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Autoritățile Republicii Moldova intenționează să atragă finanțări externe, pentru susținerea bugetară, în sumă de 11,8 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului pentru anul 2022.

Împrumuturile externe pentru sprijin bugetar sunt estimate la 4,6 miliarde de lei, iar pentru implementarea proiectelor finanțate din surse externe – 7,2 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor estimează că anul viitor Republica Moldova va primi, în sprijinul bugetului, a doua tranșă a împrumutului FMI în cadrul noului program în valoare de 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 80 milioane dolari), dar și prima tranșă a Comisia Europeană în cadrul noului acord privind asistența macrofinanciară în valoare de 1,1 miliarde lei (echivalentul a 50 milioane euro), un împrumut al Băncii Mondiale în valoare de 1 miliard de lei (echivalentul a 53,5 milioane dolari), inclusiv un împrumut în cadrul DPO în valoare de 938,5 milioane lei (echivalentul a 50 milioane dolari), 660 milioane lei (echivalentul a 30 milioane euro) de la alți donatori, precum și 377,8 milioane lei (echivalentul a 20,1 milioane dolari) de la Banca Europeană pentru Investiții în cadrul proiectului de achiziție de locomotive și restructurare a infrastructurii feroviare.

Principalul creditor al Guvernului Republicii Moldova în 2022 va fi Banca Mondială prin Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care vor oferi țării noastre în ansamblu împrumuturi în valoare de 3 miliarde. 690,1 milioane lei (echivalentul a 196,6 milioane dolari), ceea ce reprezintă circa 31,1% din totalul intrărilor de împrumuturi externe guvernamentale. Se preconizează ca locul doi în ceea ce privește volumul total al împrumuturilor externe de stat alocate Moldovei în anul 2022 să fie ocupat de BERD cu un indicator de 2,1 miliarde de lei (echivalentul a 114,2 milioane dolari), ceea ce reprezintă 18,1% din volumul total al împrumuturilor externe guvernamentale.

Principalul creditor al Guvernului Republicii Moldova în 2022 va fi Banca Mondială prin Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care vor oferi țării noastre împrumuturi în sumă de 3,6 miliarde de lei (echivalentul a 196,6 milioane dolari), ceea ce reprezintă circa 31,1% din totalul intrărilor de împrumuturi externe guvernamentale. Pe locul doi la va fi BERD cu un volum total al împrumuturilor de 2,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 18,1% din volumul total al împrumuturilor externe guvernamentale. Locul trei va fi ocupat de Banca Europeană de Investiții: 1,7 miliarde de lei (echivalentul a 93,4 milioane dolari), ceea ce reprezintă 14,8% din suma totală a împrumuturilor guvernamentale străine. Urmează FMI, care va acorda împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 80 milioane dolari), care vor constitui 12,7% din totalul intrărilor de împrumuturi externe guvernamentale.

Uniunea Europeană va acorda Moldovei împrumuturi în sumă de 1,1 miliarde lei (echivalentul a 58,6 milioane dolari), ceea ce va constitui 9,3% din volumul total al creditelor externe.

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA