BCE: Stabilitatea financiară a zonei euro este fragilă, după turbulenţele din SUA şi Elveţia

01 Iun. 2023, 05:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 05:38 // Actual //  Lupu Eduard

Perspectivele la adresa stabilităţii financiare a zonei euro rămân fragile, în contextul efectelor prăbuşirii a trei bănci regionale din SUA şi a preluării creditorului elveţian Credit Suisse de către rivalul UBS, a avertizat miercuri Banca Centrală Europeană, transmite DPA.

În raportul semestrial privind stabilitatea financiară, BCE s-a referit la „condiţiile slabe macro-financiare şi stresul neaşteptat din sectoarele bancare din unele economii dezvoltate”, atrăgând atenţia asupra efectelor turbulenţelor din industria bancară a SUA şi a Elveţiei.

Aceste evenimente „au dus la o examinare mai atentă a expunerii băncilor la titlurile de valoare cu venit fix, la stabilitatea depozitelor bancare neasigurate şi schimbarea latentă a modelului de afaceri. De asemenea, a generat temeri sporite privind rezilienţa băncilor într-un moment în care ratele dobânzilor sunt mai ridicate”, se arată în raportul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Dar BCE dă asigurări că tensiunile au fost de scurtă durată, deoarece fundamentele băncilor din zona euro rămân solide, iar intervenţia promptă a autorităţii de reglementare a ţinut sub control efectele negative cauzate de problemele economice externe.

„Stabilitatea preţurilor rămâne esenţială pentru prezervarea durabilă a stabilităţii financiare. Dar, dacă politica monetară este înăsprită pentru a contracara inflaţia, s-ar putea releva slăbiciunile din sistemul financiar”, a avertizat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos.

Băncile din zona euro au făcut faţă celor mai recente tensiuni, dar costurile de finanţare mai ridicate şi calitatea mai scăzută a activelor ar putea afecta profitabilitatea, iar creditorii ar putea fi nevoiţi să pună deoparte resurse mai mari pentru pierderile din împrumuturi, se arată în raportul BCE.

Evenimentele din SUA şi Elveţia au servit ca „un avertisment puternic al necesităţii de a finaliza uniunea bancară, în special cadrul de gestionare a crizelor şi schema comună europeană de asigurare a depozitelor”, susţine BCE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău