Blocuri de locuit, ca ciupercile după ploaie. Majorare spectaculoasă a numărului autorizațiilor de construcție

29 Oct. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2021, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

În ianuarie-septembrie 2021 s-au eliberat 2442 autorizații de construire pentru clădiri rezidenţiale și 837 autorizații de construire pentru clădiri nerezidențiale, în creștere, respectiv, cu 62,2% și cu 23,3% față de ianuarie-septembrie 2020, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Datele statistice relevă că în trimestrul trei al anului s-au eliberat 1 161 autorizații de construcții pentru clădirile rezidențiale două ori mai mult față de trimestrul III din anul 2020 și 274 pentru cele nerezidențiale cu 12% mai puțin.

Respectiva creștere a autorizațiilor se datorează înviorării activității ramurii de construcții, susțin specialiștii din domeniu.

În profil regional, în ianuarie-septembrie 2021, se observă creșteri ale numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni ale ţării: mun. Chișinău (+761 autorizații sau de 2,2 ori mai mult), Nord (+25 sau +12,6%), Centru (+145 sau +39,7%), Sud (+25 sau +21,6%). Totodată, în UTA Găgăuzia s-au eliberat cu 20 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidențiale (sau cu 11,8%) mai puțin comparativ cu perioada respectivă a anului precedent.

Ultimele date ale Bursei Imobiliare Lara arată că în luna septembrie, prețul mediu al metrului pătrat la apartamentele de pe piața secundară a ajuns la 547 euro cu 21 de euro mai mult comparativ cu luna august, iar de la începutul anului cu aproape 40 de euro mai mult.

Experții  imobiliari explică majorarea prețurilor ca urmare a cererii în ascensiune, scumpirii materialelor de construcții, finisaje dar și la mobilier. De cea mai mare cerere se bucură apartamentele în blocurile noi, care sunt și cele mai scumpe. Potrivit experților, prețurile la imobile și-au luat trendul ascendent după 12 ani de cădere, iar pe perioadă scurtă prețurile vor mai crește, în condițiile în care acestea rămân cea mai sigură investiție.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău