BNM spune unde s-au „evaporat” cele 200 de milioane de dolari din rezervele valutare

07 Sept. 2023, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2023, 09:54 // Actual //  Lupu Eduard

Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna august 2023, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Republicii Moldova. La finalul lunii august, activele oficiale de rezervă ale țării au totalizat 4 817,97 milioane de dolari SUA, reflectând o diminuare de 209,28 milioane de dolari SUA în comparație cu luna iulie 2023, când acestea se ridicau la 5 027,25 milioane de dolari SUA.

Scăderea semnificativă a activelor oficiale de rezervă a fost determinată de mai mulți factori, cum ar fi plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, în sumă de 240,68 milioane de dolari SUA. Din această sumă, 142,83 milioane de dolari SUA (echivalentul a 130,12 milioane de euro) au reprezentat plata sumei principale și a dobânzii anticipate la împrumutul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Alte contribuții la scăderea rezervelor au inclus plățile efectuate de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 10,76 milioane de dolari SUA, deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA în valoare de 26,54 milioane de dolari SUA și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții, în sumă de 0,23 milioane de dolari SUA.

Cu toate acestea, perioada de raportare a înregistrat și creșteri ale activelor oficiale de rezervă, cum ar fi intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în sumă de 24,16 milioane de dolari SUA, și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale, în valoare de 20,62 milioane de dolari SUA.

De asemenea, veniturile din gestionarea rezervelor valutare au adus un aport semnificativ de 16,15 milioane de dolari SUA, iar intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută au înregistrat 6,00 milioane de dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău