Lumea bună s-a reunit la Bookfest Chișinău 2023

07 Sept. 2023, 10:23
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2023, 10:23 // Comercial //  MD Bani

Peste 30 de mii de iubitori de lectură, între care și numeroase personalități din România și Republica Moldova au vizitat Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2023 în cele cinci zile, și au participat la circa 90 de evenimente.

 

 

Cea de-a șasea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2023 s-a încheiat duminică, cu un șir de evenimente dedicate iubitorilor de carte de toate vârstele. Timp de cinci zile, în perioada 30 august-3 septembrie, peste 30 de mii de vizitatori au trecut pe la standurile celor peste 30 de edituri din Republica Moldova și România și au participat la diferite ateliere, lansări de carte și întâlniri cu apreciate personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Printre acestea s-au numărat scriitori precum Ioana Pârvulescu, Cătălin Dorian Florescu, Radu Paraschivescu, Veronica D.Niculescu, Lavinia Braniște, Cristian Mungiu, Liviu Neagoe, Adrian Cioroianu, Cristian Tudor Popescu, Cristian Manolachi, Liviu Cîmpeanu, Bogdan Murgescu, Iulian Fruntașu, Octavian Țîcu, Val Butnaru, George Cornilă, Cristian Preda, dar și editorii Lidia Bodea (Humanitas), Gheorghe Erizanu (Cartier), Denisa Comănescu (Humanitas Fiction), Iurie Bîrsa (ARC), Gheorghe Prini (Știința) sau Valentin Ajder (Eikon).

Ediția din acest an s-a bucurat, pentru al doilea an consecutiv, de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

 

„Acest fapt vine să confirme importanța culturii și a limbii române în consolidarea legăturii dintre România și Republica Moldova. Cea de-a șasea ediție a Bookfest Chișinău continuă să-și mențină rolul unuia dintre cele mai importante proiecte culturale care celebrează și încurajează dragostea pentru lectură”, a menționat Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Salonul de Carte a fost vizitat de înalți reprezentanți ai administrației de la București și Chișinău: președinta Republicii Moldova, Maia Sandu; consilierii prezidențiali pe domeniul culturii din România și Republica Moldova, Sergiu Nistor și Angela Brașoveanu; președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu; prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean; ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan; ministrul Culturii din România, Raluca Turcan; ministrul Educației, Ligia Deca; președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, dar și mulți alți oaspeți importanți.

De Ziua Limbii Române, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a citit copiilor prezenți la Bookfest Chișinău un fragment din „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry. Pe pagina sa de Facebook, șefa statului moldovean a scris că s-a bucurat să vadă la Bookfest multe cărți bune și mulți iubitori de cuvânt.

„Ediția din acest an pare și mai impresionantă – circa 30 de mii de volume de carte, 30 de edituri importante din Republica Moldova și România, o mulțime de lansări și discuții dintre scriitori valoroși de pe ambele maluri ale Prutului, foarte multe cărți frumoase pentru copii și adolescenți”, a scris Maia Sandu.

Ediția 2023 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău a beneficiat de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasadele Suediei și a Marii Britanii, Goethe-Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Mediacor, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.

 

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău