Bombă! Compania unui milionar acuzată de scheme la importul de floarea soarelui din Ucraina în schimbul motorinei

06 Iun. 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 13:49 // Actual //  Lupu Eduard

Trans-Oil, care deține o cotă de 90% din piața uleiului din Republica Moldova și este controlată de milionarul Vaja Jhashi ar fi implicată într-o schemă de import a semințelor de floarea soarelui din Ucraina la prețuri foarte mici.

Sergiu Ivanov directorul Profarm Invest susține că Trans-Oil ar fi  importat din Ucraina 600 mii de tone de floarea soarelui. „Or, uleiul este exportat cu 4 euro. Diferența de profit nu este achitată în țara noastră, dar se transferă în România unde Vaja Jhashi are altă companie și de acolo mai departe banii își pierd urma în UE”.

„Fermierii din Republica Moldova stau cu floarea soarelui în depozite, în timp ce din Ucraina se achiziționează la un preț de 9 hrivne (echivalentul 5,83 lei), dar în acte valorează 12 lei. Schema e simplă, prin motorină. Se importă carburant pe licența fermierilor pentru care plătesc acciza 4 lei, dar ei o transportă în Ucraina și se importă cereale pentru că nu se lucrează cu cash. Deși statisticile arată că motorină în Moldova este mai mult decât suficient, dar ea de fapt nu e”, mai spune fermierul..

Am încercat să vorbim cu reprezentanții companiei Trans-Oil la acuzațiile care i se aduc de către fermier, însă până la publicarea știrii nu am obținut un comentariu.

Anterior, compania care este monopolistă pe piața uleiului a majorat prețul acestui produs la 50 de lei litru, însă, ulterior, după intervenția Comisiei Situații Excepționale prețul s-a redus la 34 de lei. Uleiul a fost introdus în lista produselor de primă necesitate.

Trans-Oil este unul dintre cele mai mare grupuri de agrobusiness din Republica Moldova, şi deţine în România fabrica de ulei vegetal Ultex din Ţăndărei (jud. Ialomiţa), cumpărată cu peste 10 milioane de euro în 2014 de la omul de afaceri Vasile Niţescu. Trans-Oil este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău