Cât mai duce în cârcă necăjitul scumpirile umflate, iar şmecherii trag profitul. Milioane de lei depistate de fisc

06 Iun. 2022, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 15:30 // Actual //  Lupu Eduard

Rezultatele controalelor efectuate în perioada ianuarie – mai 2022 privind formarea prețurilor la produsele social-importante Serviciul Fiscal de Stat, pe parcursul perioadei ianuarie – mai 2022, în scopul stabilirii modului de respectare a legislației în vigoare, în partea ce vizează respectarea formării prețurilor de comercializare pe piața internă a produselor social-importante, a întreprins următoarele acțiuni:

Astfel, fiscul a depistat  devieri între valoarea stocurilor înregistrată conform evidenței contabile și valoarea stocurilor real existente în cazul a 5 agenți economici, fiind stabilit surplus în sumă totală de 7,6 mil. de lei și lipsuri în sumă totală de 2,7 mil. de lei.

Depășirea adaosului comercial la vânzarea produselor social-importante în cazul a 3 agenți economici, fiind calculat venit ilicit în sumă totală de 682 520 lei.

Indicarea eronată sau neindicarea în facturile fiscale a mărimii adaosului comercial cumulativ aplicat pentru o unitate fixat de producător sau a prețului de procurare în cazul a 4 agenți economici, valoarea totală a mărfurilor social-importante livrate conform facturilor fiscale eronat completate constituind 76,6 mil. de lei.

La 9 agenți economici importatori de produse social-importante au fost instituite posturi fiscale în scopul stabilirii modului de respectare a legislației în vigoare, în partea ce vizează respectarea formării prețurilor de comercializare pe piața internă a produselor social-importante.

Neindicarea sau indicarea incorectă de către agentul economic furnizor în factură/factură fiscală a prețului de livrare pentru o unitate, fixat de agentul economic producător/ importator şi a mărimii adaosului comercial cumulativ, se sancționează cu amendă în mărime de până la 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social-importante. În cazul stabilirii venitului ilicit, prin exagerarea costului producției/ prețului de vânzare/ adaosului comercial, se calculează amendă în mărime de 100% din suma venitului stabilit.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău