Datoria Tiraspolului pentru gaz se ridică la 7,4 miliarde USD. Regiunea stângă a Nistrului nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat a declarat la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la JurnaTV că „regiunea din stânga Nistrului niciodată nu a plătit pentru gazul consumat, întrebarea e ce facem noi cu asta”.
Republica Moldova, tehnic, poate limita livrările de gaz în Transnistria. În prezent, gazul vine prin Ucraina și traversează teritoriul din stânga Nistrului, dar noi îl putem lua prin revers. În schimb în Republica Moldova sunt oprite livrările de curent electric care vin de la Cuciurgan. Patru linii din cinci, care sunt interconectate cu Ucraina nu mai funcționează și astfel rămânem fără curent.
Tofilat afirmă că dacă Chișinăul vrea soluționarea problemei datoriei la gaz a regiunii din stânga Nistrului trebuie construite liniile de interconectare cu România Chișinău – Vulcănești – Isaccea și una suplimentară de la Arciz la Vulcănești pentru a forma un inel care să ocolească centrala de la Cuciurgan
Cuciurganul ne vinde energia, noi o plătim după care bani ajung direct în bugetul de la Tiraspol. Arde lumina la noi acasă, noi finanțăm separatismul. Asta o să continue până nu va fi finalizată linia de interconexiune cu România. Următorii trei ani problema asta nu o putem rezolva”, a explicat Tofilat.
La rândul său, comentatorul politic, Anatol Țăranu a declarat că la negocierile cu Gazprom, Chișinăul trebuia să pună în discuție problema datoriilor regiunii din stânga Nistrului, în care Gazprom spune că are o abordare comercială cu Moldovagaz solicitând și datoria de 700 mil. USD.
Criza gazelor a demonstrat că problema trebuie abordată complex. Or, Federația Rusă nu are cu noi relație comercială, ci una geopolitică. Republica Moldova nu are valoare economică pentru Gazprom – cam 1% din vânzările lor. Moscova va aduce în discuție datoria Transnistriei în momentul în care se va pune problema soluționării diferendului”.