Bomba gazieră! Moldova poate închide robinetul Transnistriei pentru datoria la metan, dar rămâne pe întuneric

12 Nov. 2021, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2021, 10:23 // Actual //  bani.md

Datoria Tiraspolului pentru gaz se ridică la 7,4 miliarde USD. Regiunea stângă a Nistrului nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat a declarat la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la JurnaTV că „regiunea din stânga Nistrului niciodată nu a plătit pentru gazul consumat, întrebarea e ce facem noi cu asta”.

Republica Moldova, tehnic, poate limita livrările de gaz în Transnistria. În prezent, gazul vine prin Ucraina și traversează teritoriul din stânga Nistrului, dar noi îl putem lua prin revers. În schimb în Republica Moldova sunt oprite livrările de curent electric care vin de la Cuciurgan. Patru linii din cinci, care sunt interconectate cu Ucraina nu mai funcționează și astfel rămânem fără curent.

Tofilat afirmă că dacă Chișinăul vrea soluționarea problemei datoriei la gaz a regiunii din stânga Nistrului trebuie construite liniile de interconectare cu România Chișinău – Vulcănești – Isaccea și una suplimentară de la Arciz la Vulcănești pentru a forma un inel care să ocolească centrala de la Cuciurgan

Cuciurganul ne vinde energia, noi o plătim după care bani ajung direct în bugetul de la Tiraspol. Arde lumina la noi acasă, noi finanțăm separatismul. Asta o să continue până nu va fi finalizată linia de interconexiune cu România. Următorii trei ani problema asta nu o putem rezolva”, a explicat Tofilat.

La rândul său, comentatorul politic, Anatol Țăranu a declarat că la negocierile cu Gazprom, Chișinăul trebuia să pună în discuție problema datoriilor regiunii din stânga Nistrului, în care Gazprom spune că are o abordare comercială cu Moldovagaz solicitând și datoria de 700 mil. USD.

Criza gazelor a demonstrat că problema trebuie abordată complex. Or, Federația Rusă nu are cu noi  relație comercială, ci una geopolitică. Republica Moldova nu are valoare economică pentru Gazprom – cam 1% din vânzările lor. Moscova va aduce în discuție datoria Transnistriei în momentul în care se va pune problema soluționării diferendului”.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ