Bostan își face exitul! Un gigant polonez vrea să preia podgoriile de lux ale Purcari

22 Mai 2025, 09:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 09:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul polonez Maspex, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară din Europa Centrală și de Est, pregătește o nouă mișcare de amploare în România – preluarea poziției de control în cadrul Purcari Wineries, unul dintre cei mai mari producători de vin din regiune, cu origini în Republica Moldova. Tranzacția, estimată la peste 420 milioane de lei, este condiționată de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Maspex deținea deja un pachet minoritar sub 5% în cadrul companiei listate la Bursa de Valori București, însă acordul recent vizează obținerea unei participații majoritare, într-un deal care nu este considerat ostil. Vânzătorii ar fi mai mulți investitori instituționali, în frunte cu fondatorul și CEO-ul Purcari, Victor Bostan, scrie Ziarul Financiar.

După anunțul oficial de miercuri, 21 mai, acțiunile Purcari au fost suspendate temporar de la tranzacționare. La revenirea pe bursă, prețul titlurilor a crescut cu 25%, investitorii anticipând o aliniere la prețul oferit de Maspex – 21 de lei per acțiune, comparativ cu prețul anterior de 14,28 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei ajungea la aproximativ 570 milioane de lei.

Purcari operează peste 2.000 de hectare de viță-de-vie în România, Republica Moldova și Bulgaria, și a încheiat anul 2024 cu venituri de 382 milioane de lei (75 milioane de euro), în creștere cu 3%. Compania este recunoscută pentru extinderea prin achiziții, strategie împărtășită și de Maspex.

Pentru Maspex, achiziția ar marca a cincea tranzacție majoră în România, după preluarea unor branduri precum Rio Bucovina, Tymbark, Salatini și altele. Grupul, cu o prezență globală în 80 de țări și afaceri anuale de 3,7 miliarde de euro, vizează astfel diversificarea portofoliului și pătrunderea pe o piață a vinului competitivă, dar fragmentată.

În prezent, circa 60% din acțiunile Purcari sunt deținute de entități juridice, dintre care 20% aparțin firmei cipriote Amboselt. Restul acțiunilor sunt în mâinile investitorilor de retail.

Tranzacția, care ar deveni cea mai mare din istoria industriei vinului din România și Republica Moldova, vine într-un moment dificil pentru sector, marcat de scăderea consumului și de un număr tot mai mare de producători mici aflați în căutarea unor cumpărători.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autorități, Maspex ar deveni unul dintre cei mai importanți actori de pe piața vinului din regiune, cu potențial de consolidare și internaționalizare accelerată a brandului Purcari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:09 // Actual //  Ursu Victor

Secretara de stat în cadrul Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a tras un semnal de alarmă în privința stării critice a securității cibernetice din sectorul energetic, în cadrul evenimentului Energy Moldova Forum, desfășurat astăzi la Chișinău. Participând la panelul „Securitatea cibernetică în sectorul energetic al Republicii Moldova – Evaluarea situației actuale și consolidarea rezilienței”, Pereteatcu a avertizat că „securitatea cibernetică nu mai este o opțiune, ci o obligație”.

Potrivit oficialei, peste 70% din infrastructura energetică a țării funcționează pe sisteme învechite, iar majoritatea, inclusiv sistemele SCADA, au fost implementate fără a ține cont de riscurile cibernetice moderne. Mai grav, doar 10% din infrastructura critică este în prezent monitorizată în timp real. „Zburăm în orb. Iar atacatorii știu asta”, a declarat Pereteatcu.

Aceasta a menționat și lipsa convergenței între tehnologiile operaționale (OT) și cele informaționale (IT), vulnerabilitățile din lanțul de aprovizionare, precum și riscurile umane cauzate de instruirea deficitară a personalului. „Doar anul trecut am avut trei incidente cibernetice majore în sectorul energetic, care ar fi putut fi prevenite. Însă și mai grav este ceea ce nu știm, pentru că numărul real al incidentelor minore rămâne necunoscut în lipsa unei monitorizări eficiente”, a spus ea.

Ca răspuns, Ministerul Energiei lansează un amplu Program de Transformare Digitală a Sectorului Energetic, cu o componentă esențială dedicată securității cibernetice. Bugetul programului depășește 200 milioane de lei, echivalentul a 21% din totalul investițiilor planificate.

Printre obiectivele asumate se numără crearea unui Centru de Securitate Cibernetică pentru Sectorul Energetic până la sfârșitul anului 2026, monitorizarea în timp real a 100% din infrastructura critică, certificarea ISO 27001 pentru toți operatorii importanți, conformitatea cu Directiva europeană NIS2, formarea a peste 5.000 de specialiști până în 2030 și campanii de informare pentru 80% dintre consumatori.

„Prin acest program, facem o schimbare radicală. Trecem de la o abordare reactivă la una proactivă, de la fragilitate la reziliență. Vrem ca, până în 2030, Moldova să devină un lider regional în domeniul securității cibernetice energetice”, a concluzionat Cristina Pereteatcu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO