Breton: UE are “condiţiile adecvate” pentru redeschiderea în siguranţă a turismului vara aceasta. Avem șanse?

14 Mai 2021, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mai 2021, 16:48 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton a declarat că Uniunea Europeană are “condiţiile adecvate” pentru o redeschidere în siguranţă a turismului vara aceasta. El şi-a exprimat încrederea în finalizarea negocierilor privind certificatul verde digital la finele lunii mai.

“Situaţia continuă să fie dificilă, dar sunt sigur că în sfârşit vedem lumina de la capătul tunelului”, a spus Breton la un forum la nivel înalt privind Sustenabilitatea şi Turismul, organizat de preşedinţia portugheză a UE.

“Avem instrumentele şi condiţiile pentru garantarea unei deschideri sigure a sezonului turistic”, a spus el, referindu-se în special la vaccinare şi la certificatul verde digital.

Breton s-a arătat încrezător că va fi posibilă finalizarea negocierilor privind certificatul verde digital la sfârşitul acestei luni pentru ca acesta să fie disponibil în vară şi a estimat că, la mijlocul lunii iulie, vor fi doze pentru vaccinarea a 70% din populaţia blocului comunitar, scrie AGERPRES.

Totuşi, el a admis că recuperarea totală a sectorului “va mai dura” şi a îndemnat antreprenorii să recurgă la transformarea verde şi digitală pentru a converti modificările privind cererea în oportunităţi.

În deschiderea forumului, ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira, a cerut “acţiuni comune pentru o abordare comună a turismului, sector critic pentru relansarea economiei europene”.

Ministrul s-a referit la trei direcţii de acţiune de bază care, în opinia sa, trec prin calificarea forţei de muncă şi tranziţia digitală şi verde.

“Trebuie să fim capabili să răspundem rapid la cererea care ne aşteptăm să îşi revină în termen scurt”, a spus oficialul portughez.
“Pentru a fi verzi, trebuie să gândim albastru”, a subliniat, la rândul său, comisarul european pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius, făcând referire la necesitatea unei strategii pentru promovarea turismului circular.

Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune, s-a pronunţat pentru diversificarea activităţilor din sector pentru a depăşi sezonalitatea şi precaritatea şi a semnalat capacitatea turismului de a transforma economiile regionale.

Forumul, care are loc în oraşul portughez Oporto, în format hibrid, se va încheia vineri cu o reuniune a miniştrilor Turismului din cele 27 de state membre, destinată analizării strategiilor de recuperare a acestui sector pe termen scurt.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală