A fost descoperită cea mai veche stea! Se află la 16 mii de ani lumină de Pământ. Ce caracteristici are

14 Mai 2021, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mai 2021, 17:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O echipă internațională de oameni de știință din Statele Unite, Coreea de Sud și Brazilia a descoperit una dintre cele mai vechi stele din populația II. Gigantul roșu SPLUS J210428.01−004934.2 este situat la 16 mii de ani lumină de Pământ și se caracterizează prin metalicitate foarte scăzută. Articolul astronomilor a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Steaua a fost identificată în sondajul astronomic S-PLUS (Southern Photometric Local Universe Survey). Este situat în regiunea Stripe 82, care se află în regiunea ecuatorului ceresc și acoperă o suprafață de 300 de grade pătrați. Analiza fotometrică a lui J2104-0049 a arătat că steaua conține foarte puțini atomi mai grei decât hidrogenul. Concentrațiile de carbon, oxigen, azot și alte elemente sunt mai mici decât pe Soare, de peste zece mii de ori, scrie Lenta.ru.
Această metalicitate scăzută indică faptul că uriașul roșu aparține populației II. Acestea sunt câteva generații de stele care s-au format la scurt timp după Big Bang, iar vârsta lor depășește 10 miliarde de ani. Au apărut din rămășițele primelor stele cărora le lipsea carbonul. Moartea stelelor populației III, a cărei durată de viață a depășit cu greu un milion de ani, a dus la apariția atomilor grei care au fost incluși în compoziția stelelor generațiilor următoare, inclusiv a stelelor populației I, căreia îi aparține Soarele .
Conform simulărilor, compoziția chimică a lui J2104-0049 se explică cel mai bine prin faptul că a apărut din rămășițele unei populații III cu o singură stea supernovă de mare energie, a cărei masă este de 29,5 ori masa Soarelui. În același timp, modelele nu au reușit să reproducă cu precizie abundența relativ mare de siliciu din J2104-0049, astfel încât oamenii de știință sugerează căutarea stelelor mai vechi cu o compoziție similară pentru a înțelege cum s-ar fi putut forma.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală