A fost descoperită cea mai veche stea! Se află la 16 mii de ani lumină de Pământ. Ce caracteristici are

14 Mai 2021, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mai 2021, 17:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O echipă internațională de oameni de știință din Statele Unite, Coreea de Sud și Brazilia a descoperit una dintre cele mai vechi stele din populația II. Gigantul roșu SPLUS J210428.01−004934.2 este situat la 16 mii de ani lumină de Pământ și se caracterizează prin metalicitate foarte scăzută. Articolul astronomilor a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Steaua a fost identificată în sondajul astronomic S-PLUS (Southern Photometric Local Universe Survey). Este situat în regiunea Stripe 82, care se află în regiunea ecuatorului ceresc și acoperă o suprafață de 300 de grade pătrați. Analiza fotometrică a lui J2104-0049 a arătat că steaua conține foarte puțini atomi mai grei decât hidrogenul. Concentrațiile de carbon, oxigen, azot și alte elemente sunt mai mici decât pe Soare, de peste zece mii de ori, scrie Lenta.ru.
Această metalicitate scăzută indică faptul că uriașul roșu aparține populației II. Acestea sunt câteva generații de stele care s-au format la scurt timp după Big Bang, iar vârsta lor depășește 10 miliarde de ani. Au apărut din rămășițele primelor stele cărora le lipsea carbonul. Moartea stelelor populației III, a cărei durată de viață a depășit cu greu un milion de ani, a dus la apariția atomilor grei care au fost incluși în compoziția stelelor generațiilor următoare, inclusiv a stelelor populației I, căreia îi aparține Soarele .
Conform simulărilor, compoziția chimică a lui J2104-0049 se explică cel mai bine prin faptul că a apărut din rămășițele unei populații III cu o singură stea supernovă de mare energie, a cărei masă este de 29,5 ori masa Soarelui. În același timp, modelele nu au reușit să reproducă cu precizie abundența relativ mare de siliciu din J2104-0049, astfel încât oamenii de știință sugerează căutarea stelelor mai vechi cu o compoziție similară pentru a înțelege cum s-ar fi putut forma.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.