(VIDEO) „Congresul civic” a depus actele la CEC. Cine se află pe primele poziții

14 Mai 2021, 16:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mai 2021, 16:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Partidul „Congresul civic” a depus astăzi documente la CEC pentru a se înscrie la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 11 iulie, scrie Realitatea.md. 

La finalizarea procedurii de depunere a setului de documente, Iurie Muntean a spus că lista candidaților pentru deputații formațiunii politice este foarte formată din oameni profesioniști și echilibrați.

Sunt sigur că lista partidului Congresului Civic va provoca o reacție pozitivă din partea societății. Există oameni de diferite profesii și vocații. Aproape jumătate din listă este reprezentată de sexul frumos. Peste 60% sunt candidați din toate regiunile Moldovei”, a spus Muntean.

Liderul formațiunii, Mark Tkaciuk a menționat că majoritatea societății moldovenești ar trebui să aibă în cele din urmă acces la tribuna parlamentară

Societatea moldovenească trebuie ascultată. Și vom face totul pentru asta ”, a spus Tkaciuk.

Amintim că, astăzi a început înregistrarea candidaților la CEC, care doresc să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Printre cei care au depus listele la CEC este Partidul PACE, BECS.

Mai jos căsiți o parte din lista candidaților.

 1. Iurie Muntean
 2. Ala Reajeva
 3. Mark Tkaciuk
 4. Zurab Todua
 5. Mihail Polianski
 6. Anastasia Pavlov
 7. Galina Șelari
 8. Angela Rusu
 9. Raisa Spinovski
 10. Eduard Zlatovcen
 11. Pavel Anton
 12. Igor Doikov
 13. Artur Suhih
 14. Petru Stafi
 15. Iulia Semionova
 16. Alexander Lupașcu
 17. Mihail Burușuc
 18. Tatiana Bujnița-Tricolici
 19. Svetlana Ivanova
 20. Natalia Dașcevici.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:17
 // Categoria: Lifestyle // Autor:  Otilia Cotruța
23 Iun. 2021, 14:17 // Lifestyle //  Otilia Cotruța

Anii 90′ au fost o perioadă ciudată, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru multe alte țări care s-au debarasat de doctrinele comuniste și au pășit în minunata lume nouă a capitalismului. Imediat după revoluție, piața a cunoscut un adevărat boom, din toate punctele de vedere, iar moda nu a făcut o excepție.

Prin urmare, hai să ne amintim de 7 lucruri care au marcat moda anilor ’90, iar astăzi îți vor da un sentiment plăcut de nostalgie și, poate, o doză sănătoasă de amuzament.

#1. Șepci de baseball USA

Moda anilor ’90 era influențată de filme, care au dat năvală peste noi după revoluție. De acolo se trăgea dragostea noastră pentru șepcile de baseball. A fost o perioadă când le purta toată lumea. La tineri mă refer, dar erau și fete care își făceau de cap, simțind gustul libertății.

Șepcile erau moi, confortabile, pe atunci foarte stilate, deși cred că sunt actuale și acum, cel puțin în SUA. Puștii mai mici strângeau cozorocul tare, ca să fie cât mai îngust, că nu era mișto să umbli cu cozorocul larg. Aceste chipiuri se deteriorau destul de ușor. Din fericire, moda pentru ele s-a stins la fel de repede cum a izbucnit.

#2. Imitații ale unor mărci celebre

Toată lumea voia adidas, dar puțini își permiteau acest lucru. Și iată că apăreau tot felul de falsuri care ne gâdilau orgoliul, chiar dacă știam că ceva nu-i curat la mijloc. Nu existau mall-uri, dar țara era plină de tot felul de iarmaroace, unde se vindeau doar produse contrafăcute – abibas, snike, purma, reedook etc, care mai de care.

#3. Adidași cu platformă foarte înaltă

A fost o perioadă când erau foarte populari și tare am rămas uimit când moda pentru astfel de pantofi a răbufnit acum câțiva ani. Dar revenind la anii tinereții noastre. Pantofii sport cu platformă era un clenci pur feminin, preluat de undeva de la Spice Girls, cred eu. Nu arătau cine știe ce și nu erau deloc confortabili, dar, na, așa era moda atunci.

#4. Tricouri negre cu imprimeuri

Unii le mai poartă și astăzi. La vremea lor, aceste tricouri erau o alternativă pentru postere. Tinerii nu mai agățau postere pe pereți, ci își lua tricouri cu idolii lor – Di Caprio, Eminem, Sarah Connor, Nirvana etc. În acest fel își exprimau individualitatea sau apartenența la un anumit grup.

#5. Probatul hainelor la piață

Piața era cel mai important punct comercial în orașele mici. Toată gravitația comercială ducea acolo. Și nu căuta nimeni cabine de probă. Măsurai lucrurile undeva mai în dos, pe o bucată de carton, iar dacă aveai noroc, îți dădeau și oglindă.

De fapt, o ținea vânzătoarea și tu îi spuneai cum să o îndrepte ca să vezi dacă te prind pantalonii sau nu. Și dacă stăteai la îndoială, vânzătoarea aveau un argument de control – dacă nu o să-ți placă, poți să-i întorci mâine. Dar nu-i întorcea nimeni, pentru că produsele erau în continuare deficitare și unii oameni erau gata să poarte pantaloni cu două mărimi mai mari, atât timp cât erau la modă.

#6. Pantofi cu vârf ascuțit

Bărbații aveau o patimă aparte pentru acest model de pantofi, care nu erau nici confortabili, nici stilați. Dar așa era moda atunci. Unele vârfuri erau atât de ascuțite încât puteai să străpungi un măr cu ele.

#7. Accesorii etnice

În ceea ce privește accesoriile – bărbații purtau curelușe de mână, brățări masive din metal și borsetă peste umăr sau în jurul taliei. De regulă, gentuța era goală, fiindcă oamenii nu prea aveau bani și nu era o idee bună să umbi cu banii la vedere în acea perioadă. Iar fetișcanele își confecționau diferite brățări și accesorii etnice din mărgele.

Sursa: Fasingur.ro