Buna dispoziție?! Hai să-ți spun de ce alimente ai nevoie pentru o revitalizare completă!

01 Apr. 2022, 16:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 16:33 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Oboseala – acest fenomen arhi-cunoscut pare să fie extrem de prezent în viața omului modern. Muncim prea mult, dormim prea puțin, mâncăm prea mult și de cele mai multe ori nesănătos, nu facem suficientă mișcare, suntem copleșiți de prea multe gânduri, stres și griji.

Cercetările arată că emoțiile și gândurile negative din jurul nostru ne pot obosi. Oboseala fizică, mentală și emoțională poate reduce apărarea imunitară a organismului, crescând astfel vulnerabilitatea acestuia.

Deficiențele nutriționale, lipsa anumitor vitamine și minerale sau dezechilibrul în funcțiile propriului corp, sunt și acestea motive majore, datorită cărora ne epuizăm. În astfel de cazuri trebuie să-i dăm o mână de ajutor sistemului imunitar prin consumul de alimente sănătoase, care să ne susțină în echilibrarea funcțiilor vitale ale corpului nostru.

Dar totuși, de unde ne vine oboseala?

Primul răspuns la îndemână este odihna insuficientă. De fapt, oboseala poate fi declanșată de privarea de somn cantitativă și/sau calitativă. În timpul somnului, corpul nostru se regenerează și își recapătă puterea. De exemplu, dacă ai nevoie de 7 ore de somn pe noapte și ai parte numai de 6 ore, vei pierde echivalentul somnului unei nopți după o săptămână. Corpurile noastre calculează cu maximă exactitate această „datorie”. Cercetările arată că dacă dormim mai puțin cu 90 de minute noaptea, capacitatea noastră de a ne concentra este cu 32% mai mică în ziua următoare.

Alimentaţia deficitară în nutrienţi şi vitamine este o altă cauză majoră a stării de oboseală

Alimentaţia sănătoasă şi bine echilibrată pe tot parcursul zilei este o sursă esenţială de energie.

A fost demonstrat că persoanele care nu sar peste micul dejun sunt mult mai active pe parcursul zilei. Iată câteva propuneri:

  • Cereale cu fructe şi iaurt + ceai din plante naturale
  • Pâine de cereale integrale cu unt de arahide şi gem natural
  • Pâine de cereale integrale cu brânză şi omletă
  • Ouă fierte cu pâine integrală de grâu sau secară
  • Fulgi de ovăz cu iaurt şi stafide + ceai din plante naturale

Pentru masa de prânz, optează pentru mâncăruri gătite din peşte, ouă, boabe, produse lactate şi nelipsita salată de crudităţi şi verdeţuri. Dacă carbohidraţii şi grăsimile din alimente furnizează energie organismului, proteinele ajută la reglarea şi eliberarea acestei „puteri”. Proteinele hrănesc muşchii, transportă vitaminele în întregul organism şi menţin sănătatea celulelor.

Nutriţioniştii afirmă că unele alimente conţin substanţe care pot provoca direct oboseală şi somnolenţă. Mezelurile şi mâncărurile fast-food, alimentele prăjite şi carnea grasă ne obosesc, fiindcă organismul consumă mult timp și energie pentru a le digera. Produsele obținute din făină albă și dulciurile pot și ele amplifica starea de oboseală. Chiar dacă cresc rapid nivelul de zahăr în sânge şi ne „înviorează” pe moment, acest nivel scade rapid, după care se resimte puternic oboseala. Ne putem menţine glicemia constantă consumând cereale integrale, fructe, și un remediu foarte recomandat de nutriționiști – câte o linguriță de miere de albini, de 3 ori pe zi. În magazinele Linella poți găsi o gamă vastă de miere de albini, de tei, de salcâm, polifloră etc., și chiar cu diverse adaosuri de nuci sau fructe. Acestea sunt un adevărat izvor de sănătate, merită încercate.

Excesul de cafea şi energizante deshidratează

Deshidratarea organismului poate fi, de asemenea, o cauză a oboselii. Nu doar lipsa apei, ci şi excesul de cafea şi energizante deshidratează. Când organismul este însetat, volumul sanguin se reduce, sângele devine mai gros, iar acest fapt face inima să pompeze mai puţin eficient, reducând viteza cu care oxigenul şi substanţele nutritive ajung la mușchi, organe și creier. Astfel că vom resimţi oboseală fizică şi psihică accentuată, iritabilitate, ameţeală.

Primăvara este anotimpul mai mult decât potrivit să revizuim grija față de sănătatea întregului nostru organism. Îți recomandăm să începi prin a renunța la obiceiurile nocive și a te alimenta sănătos. Revizuiște-ți lista de cumpărături, include în ea alimentele recomandate mai sus și începe chiar de azi. Alege să comanzi produse alimentare online pentru a evita stresul și timpul pierdut la statul în cozi. Magazinul online Linella îți oferă livrarea rapidă a produselor, astfel ca tu să te bucuri de o viață fără griji inutile și de mese sănătoase.

P.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău