Corupția, justiția selectivă și politizată este principala problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri din Republica Moldova. De aceea ei sunt sceptici în a-și investi banii în afacerile pe care le au. „Una din principalele bariere din calea dezvoltării mediului de afaceri, este accesul la finanțare. Antreprenorii nu se pot împrumuta de la bănci în condiții suficient de favorabile, susține deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
Azi am anunțat o nouă inițiativă legislativă pregătită împreună cu Ministerul Economiei pentru a rezolva această problemă. O să introducem un nou mecanism – garanțiile de portofoliu pentru Înterprinderile Mici și Mijlocii. Statul, prin intermediul ODIMM, garantează creditele oferite antreprenorilor de către băncile comerciale. Asta reduce riscurile de creditare și, respectiv, costurile”, a explicat deputatul.
Prin introducerea noului mecanism de garanții de portofoliu, Alaiba afirmă că: „se simplifică semnificativ modul de acordare a acestora ,se elimină procedura de preaprobare de către ODIMM a garanției (nu va mai fi nevoie de un acord scris de la ODIMM), se reduce timpul de așteptare cu 5 zile, se eficientizează utilizarea resurselor din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanții, prin asemenea simplificări se reduce riscul de corupție”, a precizat Alaiba.
Totodată, în curând va fi eliminat și comisionul de 0,5% aplicat la moment de către ODIMM pentru acordarea unei garanții. Asta, pentru a reduce costul de finanțare pe care îl suportă antreprenorii.
Cel mai curios este că, deși autoritățile implementează tot felul de măsuri pentru susținerea oamenilor, aceștia sunt sceptici și arată cu degetul la corupție și problemele din justiție.
Ultimele date ale Biroului Național de Statistică relevă că pe parcursul anului 2020 au fost create 5 mii întreprinderi și lichidate 10,5 mii întreprinderi.
Totodată, și întreprinderile nou create sunt sceptice în a-și investi banii în dezvoltarea afacerilor. De exemplu, În 2021, pentru prima dată în istoria țării a fost negativă creditarea netă a persoanelor juridice, în minus cu 700 de milioane de lei. Volumul depozitelor bancare care aparțin persoanelor juridice a fost mai mare decât volumul creditelor luate. Aceștia au avut anul trecut în bănci 34,2 miliarde de lei sub formă de depozite, iar volumul creditelor acordate a fost de 33,5 miliarde de lei.